Greves borgmester Hans Barlach er godt tilfreds med forslagene til Greve Midtby. (Pressefoto).

Greves borgmester Hans Barlach er godt tilfreds med forslagene til Greve Midtby. (Pressefoto).

Sympatisk, medmenneskeligt - og nærmest genialt

Vinderen af arkitektkonkurrence om Greve Midtby fundet.

Af
Per Møller

I marts i år blev tre arkitektteams udvalgt til at give hver deres bud på, hvordan Greve Midtby kan udvikles til et bæredygtigt og attraktivt forstadscentrum.
Vinderteamet, der er ledet af Tegnestuen Vandkunsten, vinder på et forslag, der trækker på det bedste fra Greve og kombinerer det med kvaliteter fra tætte og livlige bykerner som Køge og Roskilde.
De tre teams har alle leveret vedkommende og spændende forslag til, hvordan Greve Midtby kan blive et dynamisk centrum.
Vinderteamet formåede dog at løfte sig over de andre ved både at give et gennemtænkt bud på udviklingen af Greve Midtby og give mere principielle bud på, hvordan andre kommuner kan lære af Greve Midtby.
Det er derfor en enig dommerkomite, der i dag udnævner projektet "Et patchwork i Greve Midtby" som vinder af konkurrencen.
Borgmester Hans Barlach, som har været formand for dommerkomiteen, er glad for at vinderforslaget bygger videre på Greves eksisterende kvaliteter:
- Med vinderforslaget har vi fået lagt en kurs for udvikling af Greve Midtby, som vil være til glæde for hele kommunen. I fremtiden skal Greve Midtby være et sted, hvor alle borgere i Greve har lyst til at tage hen for at være en del af det liv, som udspiller sig. Personligt er jeg særligt glad for, at planen forbinder stranden med bymidten. Kysten og det gode badevand ligger kun 600 meter fra stationen, og er en af de helt store kvaliteter ved Greve i dag.
Vinderforslaget har især fokus på at skabe en tættere bymidte med mere boligbyggeri og nye pladser, som giver grundlag for et attraktivt og levende byliv i en midtby, hvor det er trygt og rart at færdes til fods, og hvor man har lyst til at stoppe op og kigge på de mange aktiviteter, som finder sted. Et af de særlige træk ved planen er den såkaldte "Perimetersti", som vil omkranse hele Greve Midtby.
Stien, der vil fungere som et rekreativt bånd beskrives i dommerbetænkningen som "nærmest genial". Yderligere foreslår teamet et "Sundhedstårn" ved Greve Station.
Tårnet tænkes at være vartegn for bymidten og rumme et sundhedscenter samt en restaurant med Sydkystens bedste udsigt. Forslaget "Længe leve Greve" bliver desuden tildelt 50.000 kr. i præmie for deres forslag, som formår at tænke by og landskab sammen på nytænkende vis.
Realdania har støttet projektet med 1,45 millioner og projektleder Astrid Bruus Thomsen er godt tilfreds med de meget forskellige besvarelser.
- De tre forslag er meget forskelligartede, og det glæder mig. På den måde er der lagt op til debat om, hvordan vi får skabt fremtidens sunde og bæredygtige forstæder – ikke bare i Greve, men rundt i alle landets forstæder, hvor man står med samme udfordring. Efter udpegningen af vinderen skal forslaget i den næste tid diskuteres og tilpasses.
Borgmester Hans Barlach understreger, at der er en række ting, som der skal kigges nærmere på.
- Nu skal vi i gang med at diskutere forslaget med borgerne og ikke mindst de mange grundejere i området. Hvad er realistisk og, hvad skal tilpasses. Vi skal blandt andet finde en passende højde på det foreslående byggeri, vi skal sikre gode parkeringsmuligheder, og vi skal i dialog med borgere og institutioner om den overordnede langsigtede plan for området. Jeg glæder mig meget til debatten, som med vinderforslaget har fået et godt grundlag.

<B>Vinderne</B>

Vinderforslaget "Et patchwork i Greve Midtby" præmieres med 100.000 kr.
Forslaget er udarbejdet af Tegnestuen Vandkunsten med Metopos by- og landskabsdesign og Moe & Brødsgaard som underrådgivere samt Eduard Francois, Claus Bech Danielsen og ICP som konsulenter. Forslaget "Længe leve Greve" præmieres med 50.000 kr.
Forslaget er udarbejdet af SLA Arkitekter og Grontmij Carl Bro med Dansk Bygningsarv som underrådgivere. Vinderforslaget kan ses i forhallen på Greve Rådhus i form af plancher og film, som kører frem til 24. oktober.
Man kan læse mere om forslaget på www.greve.dk/grevemidtby , hvor det også er muligt at se filmen om vinderprojektet.

Publiceret 01 October 2009 10:00