Evan Lynnerup kaldte Roskilde for et godt og naturligt valg til landets første bykomponist og sagde, at han glæder sig til at slippe Frederik løs i Roskilde. (Foto: Erling J.)

Evan Lynnerup kaldte Roskilde for et godt og naturligt valg til landets første bykomponist og sagde, at han glæder sig til at slippe Frederik løs i Roskilde. (Foto: Erling J.)

Manden bag Roskildes toner

Roskilde kan som den første by i landet bryste sig af at have fået en bykomponist. Den nye komponist blev præsenteret torsdag

Af
Thilde Lejre

Alsidig, kreativ og uddannet tonekunstner var de ord Evan Lynnerup, formand for Kulturudvalget, satte på Roskildes nye bykomponist Frederik Thaae, inden han torsdag eftermiddag præsenterede ham på en fyldt Gimles Café. Efter Ivan Lynnerups flotte ord fortsatte Juliana Hodkinson, formand for Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, med rosende ord: - Han har ikke bare et tværgående virke, der kan forbinde forskellige musikgenrer og koncertformer, men igennem sin legesyge iver og sit alsidige produktionsværktøj evner han at gøre nærmest alle elementer fra musiklivet til sine musikalske byggeklodser. Frederik Thaae kan give Roskilde nye, vigtige kunstneriske indsprøjtninger, der vender op og ned på de kendte strukturer både overordnet og helt inde i musikken, sagde Juliana Hodkinson. Og efter de to korte taler kunne den 31-årige multimusiker officielt bryste sig af titlen som Roskildes bykomponist. Han kaldte det selv et lykketræf, at Roskilde Kommune og Statens Kunstfond søgte efter lige netop hans evner. Og kunstneren ser frem til at begynde sit arbejde med musikken i Roskilde. - Det bliver utroligt morsomt, sagde en glad Frederik Thaae efter de rosende ord. - Det går mere og mere op for mig, hvor mange spøjse enheder i kommunen, jeg skal arbejde på kryds og tværs med, sagde multimusikeren, som forsøger at forene pop, metal og jazz. Bykomponistens opgaver bliver ifølge ham selv at vende de kasser på hovedet, som folk tager for givet. For eksempel vil han skrive musik til Roskilde Garden, som henvender sig mere til de unge, og han vil lære eleverne på Glim Skole at udforske gråzonerne i musikken i stedet for at arbejde i kasser. I udgangspunktet er multikunstneren åben for alt, men vil gerne styre uden om den gammeldags kunstfondstøttede lyd. - Jeg skal ikke bare skrive sange om Domkirken. Langt fra, sagde Frederik Thaae, som gerne vil arbejde med det folkelige, men samtidig tiltrækkes af musik med et ekstremt udtryk. Og kunstneren understreger, at han ikke er kommet til byen for at gennemtrumfe sin musik. - Jeg er her lige så meget for at lære. Man får ikke noget ud af at komme tromlende, sluttede Frederik Thaae. Fakta Roskilde bliver den første by i Danmark, der får en bykomponist. Det er et nyt forsøg, som Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg og Roskilde Kommune sammen står bag. Statens Kunstfond bidrager med 240.000 kroner til projektet, mens Roskilde Kommune bidrager med 150.000 kroner. Kommunen og kunstfonden har netop indgået en aftale om et 2-årigt samarbejde med Frederik Thaae som bykomponist i Roskilde Kommune. Frederik Thaae skal i de næste to år skabe musik, iscenesætte og formidle sine ideer i Roskilde. Frederik Thaae er multimusiker, sangskriver, producer og står i spidsen for A Kid Hereafter. Han skal skabe mindst tre større værker eller manifestationer til kulturplatforme forankret i kommunen. De konkrete aktiviteter fastlægges i den nærmeste fremtid i et tæt samarbejde med Roskildes aktører og institutioner.

Publiceret 06 October 2009 03:00