Budget 2010 er venstrehåndsarbejde

Så fik vi et budget for næste års drift af Roskilde Kommune.
Det kan ikke have taget mange minutter eller dybsindige overvejelser for de implicerede partier at skrue det sammen. Det er et typisk valgårsbudget, hvor man sikre sig ikke at træde sine kernevælgere over tæerne op til kommunevalget den 17. november 2009.
Let og elegant udskydes nødvendige opgaver til 2011. Man afviser effektiviseringer af administrationen vel vidende, at den offentlige administration er 30 pct. mindre effektiv sammenlignet med den private sektor. Det er godt nok forskellige typer af opgaver, der skal løses i de to sektorer, men hvis et privat firma over længere tid har røde tal på bundlinjen, lukker virksomheden. Det sker selvfølgelig ikke for den offentlige sektor, den skal naturligvis fungere, hvorfor nogen politikere har for vane ikke tager deres ansvar seriøst nok.
''Vi har taget økonomisk ansvar'', siger socialisterne i Roskilde Byråd, ja så. Men ansvarlig økonomisk politik dækker jo ikke kun et år ad gangen, det forudsætter planlægning over en årrække. Socialisterne trives fint i medvind, så når modvind opstår, fralægger de sig normalt ansvaret og afviser at tage nødvendige, men upopulære beslutninger.
Dækningsafgiftens nuværende niveau fastholdes. Det er en simpel skat på arbejdspladser og er sikkert til stor inspiration for virksomheds- og forretningsindehaverne. Hver dag lukker arbejdspladser, fordi konkurrencen fra andre EU lande er for hård. Polen, Tjekkiet etc. er på få år kommet op på vores teknologiske niveau, men deres omkostninger er væsentligt lavere. Det betyder færre arbejdspladser og dermed mindre skatteindtægter. For at modvirke denne udvikling har samfundet brug for tusinder af iværksættere, der vil arbejde 60 timer om ugen og med en usikker økonomi som ballast skabe nye produkter og produktioner, der giver udvikling og arbejdspladser.
Så uanset, at ordene effektiviseringer og moderniseringer giver myrekryb hos socialisterne, skal det iværksættes, idet antallet af borgere, der skal serviceres vil stige og dermed behovet for arbejdskraft samtidig skal driften holdes indenfor nogle realistiske økonomiske rammer.
Anlægsbudgettet er blevet voldsomt beskåret, så i 2010 skal Klostermarks skolen udstyre lærere og elever med sikkerhedshjelme og håbe på bedre tider.
Borgere kan så glæde sig til budget 2011, der vil indeholde skattestigninger og et voldsomt indhug i kassebeholdningen, der kan betyde, at kommunen sættes under statens administration i 2011 og det er normalt ikke særligt behageligt.
Michael Dyre-Ousted,

byrådskandidat for Venstre.

Publiceret 06 October 2009 16:36