Velfærd i dag og skattestigning i morgen

Kommunevalget står for døren og budgettet for 2010 er på plads. Det mener forligspartierne i det mindste. De er glade og tilfredse.
Når de kommunale budgetter over hele landet vokser og vokser, for det gør de, så er der flere årsager. Aldrig mindre altid mere af al ting. Desuden er budgetproceduren fra en tid, hvor velfærd blev sat på skinner og automatpilot. Årets forbrug bliver af embedsværket typisk fremskrevet med et par procent og derefter overladt til de folkevalgte. Finder nogen fremskrivningen i overkanten, er der altid andre, der istemmer slagsangen om sociale nedskæringer.
Det er et årligt tilbagevendende ritual, som får kommunens forbrug til at vokse faretruende og uden hensyn til, hvad den omkringliggende samfundsstruktur kan bære.
For Roskildes vedkommende sporer man ingen hensyn til hverken finanskrise, bankkrak eller eksportvirksomhedernes kredit- og afsætningsproblemer, med en stærk krone i forhold til kraftigt devaluerede valutaer på eksportmarkederne USA, England, Norge og Sverige.
Først ville byrådet reducere det fremskrevne budget med 80 millioner, så blev målet sat ned til 50. Så skiltes vandene og rød blok besluttet, at bruge hele fremskrivningen rub og stub. Samtidig forventer man jordsalg for mange millioner.
Hvem tror på det i disse tider, og der er flere fugle på taget. Man flytter også behændigt på bl.a. anlægsbudgettet for at få det samlede budget til at se pænere ud.
I forvejen er kommunens økonomi kørt lige til kanten. Man gambler med borgernes og den kommunale økonomi, og der mangler fokus på fremtidens behov. Det er ikke nok at tænke på den offentlige sektor, som flertallet i byrådet formentlig selv er rundet af. Der er nogen, der gerne vil genvælges som ikke fortjener det.
Er der noget borgerne ikke har behov for i den nuværende situation, så er det usikkerhed om skatter og afgifter de kommende år. Ubesindighed og mangel på helhedssyn imødegår borgerne derfor bedst ved at stemme på dem, der ikke var med i budgetforliget. Budgettet, pengene er ikke brugt endnu. Nogen vil gøre det, og formentlig fortsætte ufortrødent, hvis ikke vi gør op med det den 17. november.
Peter Bundgaard,

Gundsøgårdsvej 2,
Roskilde.

Publiceret 06 October 2009 04:00