(Arkivfoto: Erling J.)

(Arkivfoto: Erling J.)

15 måneder i fængsel for røveri mod Svend's Ure

- Alt for billigt sluppet, mener urmager Svend Hansen. I sin forargelse over dommen mener han, at dommerne selv skulle opleve at få en kniv presset mod strubben

Af
Jeppe Olsen

Et år og tre måneder svarende til i alt 15 måneders fængsel. Ubetinget. Sådan lyder dommen til en 19-årig mand fra Roskilde som straf for hans røveri mod Svend's Ure i juni i år. Den 19-årige og en jævnaldrende begik røveriet i fællesskab, og begge var bevæbnede med store knive, som de holdt op mod personalets hoveder.
Udenfor forretningen havde to mænd opfattet situationen og stillet sig på lur ved ingangen/udgangen. Røverne løb derfor lige i armene på de to vakse mænd, der fik overmandet og tilbageholdt den 19-årige. Det lykkedes hans makker at flygte, men snart efter blev han fundet og anholdt af politiet.

Rystet urmager

Indehaver af Svend's Ure, Svend Hansen, er rystet over den efter hans opfattelse meget milde dom.
- Det er alt for billigt sluppet. Min retsopfattelse er stærkt provokeret, siger han til Roskilde Avis. Hvis en bankansat bliver passet op med en kniv, får gerningsmanden seks års fængsel. Men vi, der arbejder i detailbutikker, er åbenbart tredjerangsmennesker, og så bliver dommen derefter.
Dommen har fået Svend Hansen til opfatte hele retssytemet som ude af kontakt med ofrene i denne og mange andre alvorlige sager med vold og våben.
- Dommerne skulle selv oplevet at få stukket en kniv op mod strubben. Så ville de forstå, hvad mennesker er værd og lægge strafudmålingen derefter.
Han og medarbejderne har stadig psykiske mén efter røveriet.
- Hver gang, unge mennesker kommer ind i forretningen, tænker vi: Sker det nu igen? Det er meget ubehageligt at gå og frygte en gentagelse, forklarer urmageren.
Makkeren til den 19-årige og dømte har endnu ikke været for retten.

Publiceret 07 October 2009 11:45