Ni ud af ti af dem, der dør af influenza, er over 65 år. Derfor kan de blive vaccineret gratis, men mange benytter sig ikke af tilbuddet. (Modelfoto: Colourbox.com)

Ni ud af ti af dem, der dør af influenza, er over 65 år. Derfor kan de blive vaccineret gratis, men mange benytter sig ikke af tilbuddet. (Modelfoto: Colourbox.com)

Halvdelen af de udsatte borgere får ikke influenzavaccination

Kun halvdelen af de borgere, der kan få en gratis vaccination mod influenza, tager imod den. Det skal en ny kampagne ændre på

Af
Thilde Lejre

Region Sjælland er den region i landet, hvor færrest borgere får den gratis influenza-vaccination til udsatte borgere. Kun 50 procent af de udsatte borgere tager imod den gratis influenzavaccination. Men det skal der laves om på. Derfor har Roskilde Kommune og Roskilde Lægelaug indgået et samarbejde for at få flere borgere i risikogruppen i Roskilde til at blive vaccineret. Det skal blandt andet ske ved en kampagne, der starter i oktober, og som skal gøre opmærksom på den gratis vaccine i områdets aviser. Men kommunen vil også markedsføre den gratis vaccine i hjemmeplejen, på forebyggende hjemmebesøg og på kommunens hjemmeside. Og formålet med kampagnen er klart:
- Den skal forebygge dødsfald og hospitalsindlæggelser ved at få flere i risikogruppen til at lade sig vaccinere, siger Annie Larsen, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.
Influenzavaccinationen er gratis for borgere over 65 år, personer med kroniske lidelser og førtidspensionister. Og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at udsatte borgere vaccineres hvert år. Men de få influenzavaccinationer kan netop hænge sammen med, at borgerne ikke er klar over, at de kan få vaccinationen gratis.
- Mange er måske ikke opmærksomme på, at vaccinen er gratis, siger Annie Larsen, som ikke tror, at de udsatte borgere bevidst fravælger vaccinen.
Det vides ikke, hvor mange der får vaccinen i Roskilde, da der kun findes et samlet tal for Region Sjælland.

Fakta:

Sæsoninfluenza optræder i epidemier af 4-6 ugers varighed oftest i perioden december- marts.
Influenzaepidemier opstår cirka hvert andet år og rammer hver gang flere end en million danskere.
Ved en influenzaepidemi øges dødeligheden i Danmark med 1000-3000 mennesker. Ni ud af ti af disse mennesker er over 65 år.
Influenzavaccinen 2009 beskytter mod de influenza-vira, der kommer til Danmark i vinteren 2009/2010, men ikke mod Influenza A.
Vaccinationen skal ske fra oktober til begyndelsen af december.

Publiceret 07 October 2009 07:00