Løfternes tid

Så er det atter tid for løfter til kommunens borgere. Kommunevalget nærmer sig. Hvordan gik det med løfterne for 4 år siden?
Hvad med tidligere Gundsø Kommune. Efter hvad jeg hører i min øresnegl en dag i Jyllingecentret, blev der talt om, at den tidligere borgmester nu igen var i gang med sine gyldne løfter.
Konservative har Carsten Wichmann som borgmesterkandidat. Nu er det jo sådan, at løfterne til borgerne ofte skal eksekveres af kommunale ansatte. Vi er vel en del som kan huske, hvad der skete under den tidligere venstreborgmester, hvor Carsten Wickmann var formand for Socialudvalget. Der var en underbudgettering, som betød at medarbejdere i ældreplejen måtte løbe stærkere. Nogle gik ned med stress andre gav op og stoppede. Det psykiske arbejdsmiljø var langt tilbage at ønske.
Poul Lindor Nielsen bliver stadig klandret for, at han advarede mod Farum-tilstande. Godt han gjorde og handlede derefter. Tidligere blev megen investering afhængig af salg af byggegrunde. Heldigvis blev der ændret så betids, at den finansielle krise ikke gjorde kommunens økonomi værre end den er blevet.
Endelig må vi stadig huske, at den liberal-konservative regering gennem otte år har centraliseret den politiske dagsorden, som vi skal langt tilbage i tiden for at finde tilsvarende. Derfor stander kommunerne også i våde.
Tænk hvis en husholdning fik påført arbejdsopgaver, selvom den ikke følte, at den havde råd til det. Derved bliver "husholdningen" nød til at indskrænke på andre steder, fordi økonomien ikke kan bære. Dette er lavet så smart, så det centrale element (læs regeringen) kan dække sig under det decentrale element (læs kommunerne).
Det interessante er egentlig ikke, hvad partierne siger, de vil nå. De kan principielt sige at have det samme mål. Derfor er det vigtige og der hvor vandene skiller, hvordan de vil opnå tingene. Hvem skal f.eks. betale? Hvordan? Her vil det være vigtigt, at vælgerne afæsker svar på opnåelse af målene.
Vagn Bechmann

Nymarksvænge 8
Roskilde.

Publiceret 07 October 2009 04:00