De gode og de onde

Ved årets budgetmøde stod tvisten mellem de gode og de onde, de røde og de blå. De røde vandt. De var i hvert fald de fleste. Og nu er det, at det ku være rart at vide, om de flest er de bejst eller bår de flest.
Budgetmødet forløb forudsigeligt. V og K synets ikke der var grund til øget beskatning af erhvervslivet. De fik skyld for at være sure, mens forbrødring hos flertallet var nærmes rørende. Specielt SF var meget tilfreds med, at alle besparelser var sløjfet.
Hvorfor taler de røde i øvrigt altid om besparelser, hvis man reducerer fremskrivningen, og hvorfor fremskriver man overhovedet under en kraftig recession?
De kommunale budgetter bliver typisk fremskrevet og for tiden og på anbefaling af Kommunernes Landsforening med 2,8 pct. Det har man sikkert også gjort i Roskilde. Det er et ret stort beløb, og det bliver nu brugt ubeskåret til næste år. Der var ikke mange tegn på, at vi i virkeligheden står ved en skillevej, og at verden har forandret sig. Finanskrisen var blot startskuddet. Det er slut med, at det bare går derudad.
Desværre går der nok et års tid eller to før tilstrækkeligt mange har forstået det.
Borgerne burde allerede nu alvorligt overveje at lægge partibogen bort og tænke sig om. Vi bevæger i den gale retning.
I de forgangne tre år har forbrugsudvidelsen i landes kommuner været på i alt 11,4procent. Står det på i 10 år taler vi om en forbrugsudvidelse på 40 pct. Holder man sig inden for de 2,8 pct. bliver det til 30 pct. Er der nogen der tror det kan fortsætte?
Det offentlige forbruget kan ikke blive ved med at ekspandere på den måde, det bude være klart for enhver. Der er således ingen grund til glæde, men alvorlig bekymring over den kursen flertallet i byrådet har valgt og markerer, at de vil fortsætte. Mon byrådsmedlemmerne ved hvor meget det kommunale forbruget er vokset hvert af de år, de har siddet i byrådet?
Valget den 17. november handler ikke blot om borgerservice, men effektiv borgerservice vi har råd til uden skattestigning hvert andet, tredje eller fjerde år. Hvem tør vi betro den opgave, det er spørgsmålet.
Peter Bundgaard,

Gundsøgårdsvej 2,
Roskilde.

Publiceret 16 October 2009 07:00