Flere forældre er bekymrede for, hvordan fremtiden vil tegne sig i deres børns daginstitution. (Modelfoto:Colourbox.com)

Flere forældre er bekymrede for, hvordan fremtiden vil tegne sig i deres børns daginstitution. (Modelfoto:Colourbox.com)

Katastrofale besparelser i daginstitutioner

Artiklen er fra Redaktør for en dag og redigeret af SF's Henrik Stougaard: Modulordninger og områdeledelse får skyld for at være de største forringelser i daginstitutionerne inden for de seneste fire år. Forældre er bekymrede for fremtiden

Af
Thilde Lejre

Lukketiderne er blevet kortere, og der er kommet flere lukkedage siden 2005. Alligevel er de forældrene, der har børn i Roskildes daginstitutioner generelt tilfredse med kvaliteten i institutionerne. De mener, at institutionerne har fået det bedste ud af ressourcerne og dermed formået at bevare en vis kvalitet. Men det er ifølge Henrik Stougaard ikke tilfredsstillende.
- Så længe der er engagerede medarbejdere, der oplever, at det ikke er totalt umuligt, går det rimeligt. Men det er ikke godt nok, understreger Henrik Stougaard.
Forældrene er bekymrede for kvaliteten i fremtiden, hvor institutionerne skal leve med både modulordningen og områdeledelse. Og de nye tiltag bliver også udråbt til at være de værste forringelser i daginstitutionerne de sidste fire år.
- Den største forringelse er sket fra sidste budget med modulordningen og fremefter. Det er bagateller at reducere pasningen fem timer om ugen. Det er en minimal besparelse for mig, men en katastrofal besparelse for institutionen. Jeg er bange for, at diversiteten og integriteten ikke kan fastholdes i institutionen, siger Henrik Styltsvig, som er far til et barn i Vognmandsparkens Børnehave.
Tine Danfær, næstformand i Vognmandsparkens bestyrelse, deler Henrik Styltsvigs bekymring.
- Jeg er bekymret for kvaliteten, nu hvor områdeledelsen er blevet indført. Vi bekymrer os om, om vi kan få lov til at bevare vores særpræg. Det er ikke kvalitet, når man hele tiden går op i at spare, siger Tine Danfær.
Og det er SF's borgmesterkandidat enig i.
- Det, der var sjovt, er der blevet sparet på. Der er blevet sparet nogle ting væk, der kunne øge engagementet. Mindst halvdelen af at få det til at køre rundt er medarbejdernes engagement, siger borgmesterkandidaten, som lover, at SF kun vil fastholde eller forbedre kvaliteten i daginstitutionerne i den næste valgperiode. Til gengæld vil SF ikke være med til at lave forringelser på området.

Fremtiden bekymrer

Mette Søndergaard, som er medlem af bestyrelsen i Børnehuset Arken, mener, at modulordningen har været medvirkende til, at pædagogerne har måttet skære ned på tiden sammen med børnene.
- Det er en utrolig uheldig konsekvens af modulordningen. Mange forældre har ikke tænkt over effekten, men vi har prøvet at oplyse om de uheldige konsekvenser. Det har fået nogle til at skifte tilbage til fuld tid, fortæller Mette Søndergaard.
Men modulordningen er ikke den eneste udfordring i fremtiden. Også den nye områdeledelse skaber stor bekymring.
- Jeg er rigtig bekymret for, hvordan det ser ud i fremtiden. Vi mister 86.000 i år på grund af områdeledelsen og set fra børnenes optik, får vi ikke noget ud af det, siger Henrik Styltsvig.
Henrik Stougaard forstår forældrenes bekymring og ønsker at stoppe modulordningen og ændre områdeledelsen. Han vil flytte bestyrelserne tilbage til de enkelte institutioner, så områdeledelsen ikke bliver en opsplitning af institutionerne.
- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få rullet modulordningen tilbage og få gjort områdeledelsen til at leve med, slutter Henrik Stougaard.

Publiceret 22 October 2009 09:57