Ældrekost med omtanke

Det er utroligt vigtigt for vores ældres sundhed og livskvalitet, at de får god, nærende kost.
Det er på dagsordenen overalt i landet, og det er godt at se det voksende antal af gode initiativer - både når det gælder kosten, men også når det gælder undersøgelser af de ældres appetit, spisevaner, vægttab osv. Det vil sige, alt der vedrører ældre og kost.
For selvom næringsværdien måske mange steder er sikret, så er det ikke sikkert at smag, portionsstørrelse, konsistens osv. også er det.
Det bevirker blandt andet, at ældre ikke altid får nok at spise. Derfor er alle tiltag, som er målrettet forbedringer, noget vi bør fremhæve og tage ved lære af.
Det er vigtigt, at vi fastholder fokus på, hvad det er for en kost, vores ældre bliver tilbudt. Forudsigelig og kedelig mad er desværre stadig noget, man kan møde rundt omkring på plejehjem. Det er sikkert ikke målet, men når fokus overvejende er på pris og effektivitet, så ryger smag, nydelse og sundhed ofte i glemmebogen.
Det uhyrlige er, at det jo slet ikke behøver at være sådan. Gode eksempler rundt om i landet viser som sagt, at det er muligt at lave sund, velsmagende og appetitvækkende mad til rimelige priser.
Mange, som har prøvet at leve på et stramt budget, ved, at hvis man eksempelvis kombinerer viden om årstidens billige og næringsfyldte råvare med økonomisk sans, så kan det godt lade sig gøre.
Men det kræver, at vi vedvarende tør tænke i nye baner og hæve barren for, hvad vi ønsker at tilbyde de ældre. Hvordan ens mad ser ud på tallerkenen, hvordan det dufter og smager, har stor betydning for appetitten. Især mange ældre kæmper netop med lav appetit, vægttab osv..
For mange ældre er måltiderne dog ofte et af dagens højdepunkter. Derfor er ældrekost med omtanke medvirkende til at forbedre de ældres trivsel og velvære markant.
Det er vigtigt, at de ældre får sund, indbydende og appetitlig mad, som de har lyst til at spise.

Publiceret 26 October 2009 17:00