Skolebestyrelserne holdt et ganske velbesøgt vælgermøde på Asgård Skole med fokus på folkeskolerne i Køge. (Foto: Jørgen Chr. Jørgensen)

Skolebestyrelserne holdt et ganske velbesøgt vælgermøde på Asgård Skole med fokus på folkeskolerne i Køge. (Foto: Jørgen Chr. Jørgensen)

Der skal ikke lukkes skoler - måske...

Ingen nagelfaste løfter fra politikerne om bevarelse af alle skolerne i Køge Kommune, da skolebestyrelserne holdt vælgermøde.

Af
Martin Rasmussen

VÆLGERMØDE: Flertallet af de danske kommuner planlægger nedlæggelse af skoler.
Hvad med Køge? Sådan lød oplægget fra Janne Jensen, skolebestyrelsesformand på Lellinge Skole, til et af de fem debatpunkter, som skolebestyrelserne i Køges skoler havde udvalgt som udgangspunkt for debatten, da de mandag i denne uge inviterede til vælgermøde på Asgård Skole.
I alt ni partier og lister var repræsenteret ved mødet (alle undtaget Borger Centrum, Liberal Alliance og Køgelisten), men trods den brede repræsentation lykkedes det ikke at få et endegyldigt svar på, om der bliver lukket en eller flere skoler i Køge Kommune i den kommende byrådsperiode. Thomas Kielgast (S) og Flemming Christensen (K) fremhævede, at der ikke i deres formulerede politiske målsætninger står noget om lukning af skoler, mens Venstreformand Henrik Szokody, der også er med i skolebestyrelsen på Gørslev Skole, fremhævede, at det i virkeligheden er op til forældrene selv, om en eller flere af de små skoler i kommunen skal lukkes.
- Det handler om, at der skal være kvalitet på skolerne. Hvis der ikke er det, så lukker forældrene dem selv i praksis ved at flytte deres børn til andre skoler, sagde han.
- De små skoler er langt dyrere i drift end de store skoler. Giver det anledning til nogen reflektioner, lød et andet spørgsmål fra salen til politikerne, hvortil Claus Steen Petersen (R) svarede, at billedet ikke er helt så entydigt, da man i tilfælde af lukning af en mindre skole vil få væsentligt højere udgifter til transport af eleverne.

Ikke acceptabelt

Der var masser af både lærere og forældre i forsamlingen, der at dømme efter antallet af tomme stolepladser ikke var helt så stor, som arrangørerne havde håbet. Knap 70 var mødt op til debatten, hvor et centralt emne også var byrådets bevilling på 1,8 millioner kroner til en fortsættelse af eliteidrætsklassen på Hastrupskolen.
Mange mener, at pengene kunne bruges bedre andre steder. En mor til to drenge i 7. klasse og en pige i 1. klasse på Kirstinedalsskolen var en af dem.
Hun forklarede, at hendes drenge i en lang periode ofte blev sendt hjem fra skole, fordi deres klasselærer var langtidssygemeldt, og der ikke kunne skaffes en vikar, mens hendes datter blev undervist af en student på 20 år.
- Jeg har svært ved at forstå prioriteringerne, sagde hun. Johnna Stark (SF), der er formand for byrådets skoleudvalg, tog afstand fra det beskrevne forløb.
- Det er absolut ikke acceptabelt, at dine børn er blevet sendt hjem så ofte, fastslog hun.

Ingen politikere talte for lukning af skoler i Køge, men omvendt kom der ingen nagelfaste løfter på bordet om bevarelse af dem alle i den kommende byrådsperiode.

Ingen politikere talte for lukning af skoler i Køge, men omvendt kom der ingen nagelfaste løfter på bordet om bevarelse af dem alle i den kommende byrådsperiode.

Publiceret 29 October 2009 06:15