Camilla Agger Larsen prøvekører den elektroniske stemmeafgivelse, mens klassekammeraterne fra 3W på Roskilde Katredralskole ser til. Til venstre ses Jacob Gyldenkærne, som har udviklet metoden i samarbejde med Siemens.

Camilla Agger Larsen prøvekører den elektroniske stemmeafgivelse, mens klassekammeraterne fra 3W på Roskilde Katredralskole ser til. Til venstre ses Jacob Gyldenkærne, som har udviklet metoden i samarbejde med Siemens.

Fem fingertryk for demokratiet

Forsøgs-kaninerne på Roskilde Katedralskole er enige om, at fremtidens valghandling er elektronisk

Af
Jeppe Olsen

En række gymnasieelver fik en finger med i spillet, da fremtidens valg-proces blev prøvekørt på Roskilde Katedralskole torsdag formiddag.
- Det er meget enkelt og lige til at gå til, sagde Katrine Kærholm Larsen fra 3W. Klassekammeraterne var enige, og Camilla Agger Larsen uddybede:
- Det er godt, at man ikke behøver at tage ned på biblioteket. Det er meget mere på de unges præmisser, men næsten alt foregår jo efterhånden på computer og skærm og vil gøre det frem over. Det er også internettet, man bruger til at få viden om partier og kandidater, så det er vel meget naturligt, at det flyder sammen med afstemningen.
Fem fingertryk på den særlige skærm, tager det at prikke parti eller kandidat ud. Eller stemme blankt. I hvert skærmbillede skal man læse et par liniers information, men enkelt og hurtigt er det, mente eleverne i al enighed.

Over til Århus

Jacob Gyldenkærne fra Roskilde-firmaet Aion har udviklet "Assembly Voting" i samarbejde med Siemens, og han noterede sig elevernes omgang med maskinen og omtale af processen.
- Det skal bruges i Århus Kommune til et ungevalg for de 16-17-årige i forbindelse med kommunalvalget i næste måned. Vi mangler kun et par småjusteringer af skærmbilledet, forklarede systemets far.
Rektor på Roskilde Katedralskole Claus Niller Nielsen fulgt interesseret med fra sidelinjen og sagde:
- Fantastisk at lægge skole til og virkelig godt, at vores lærere og elever i den grad går ind i det. Elektronisk afstemning bliver virkelighed indenfor en håndfuld år. Demokratiet og vigtigheden i at blive aktiv samfundsborger er noget at det vigtigste, vi skal lære vores elever.

Publiceret 29 October 2009 11:00