Havhingsten på ny mission

Det berejste vikingeskib får en fremtid uden rejser, men skal i stedet bruges som Vikingeskibsmuseets trækplaster

Af
Thilde Lejre

Havhingsten vil ikke få vand under skroget de næste mange år. Vikingeskibsmuseets ledelse har besluttet, at Havhingstens fremtid bliver på fast grund, hvor skibet skal udstilles med alt dets udstyr. Udstilllingen skal blandt andet fortælle historien om bygningen af skibet og forsøgsrejsen fra Roskilde til Dublin.
I august 2008 kom Havhingsten hjem fra den store rejse til Dublin, og skibet har siden hjemkomsten været genstand for stor interesse blandt museets besøgende. I maj 2009 åbnede Vikingeskibsmuseet en særudstilling om den fantastiske rejse. Med et udstillingshus til skibet fremstår projektet med Havhingsten som en afsluttet enhed, lyder begrundelsen fra museet.
- Det havde været oplagt at fortsætte sejladserne med Havhingsten. Skibet er der, besætningen er fortsat aktiv, og mange oplevelser venter forude. Men der er hovedsagligt fire vægtige grunde til, at beslutningen kommer netop nu, skriver Preben Rather Sørensen, kommunikations- og projektleder

Ny attraktion

De fire grunde er, at mere sejlads ifølge museet risikerer at udvande og komplicere historien om Havhingsten. Desuden vil udstillingen af Havhingsten ifølge Vikingeskibsmuseet tiltrække flere gæster og bidrage til at stabilisere og udvikle museets drift.
Ydermere har projektet med Havhingsten givet museet et løft, og det udvikler derfor ikke museet at sejle mere med skibet. Den sidste grund til at tage det store skib op af vandet er, at mere sejlads med Havhingsten ikke giver afgørende, nye forskningsresultater.
- Vi bør derfor koncentrere vores kræfter om at udvikle nye projketer, der kan flytte museet i fremtiden, skriver Preben Rather Sørensen.
Når Havhingsten bliver trukket på land, skal det være muligt at trække skibet tilbage i sit vante element. Derfor skal det ikke udstilles i en museumsbygning i traditionel forstand. Men hvor udstillingsbygningen skal placeres, hvordan den skal udformes, dens størrelse og finansiering har museet endnu ikke besluttet.

Publiceret 29 October 2009 11:21