Slik eller ballade kan man gå ind og sige i butikker med dette skilt i vinduet. Så får børnene slik eller en lille ting.

Slik eller ballade kan man gå ind og sige i butikker med dette skilt i vinduet. Så får børnene slik eller en lille ting.

Uhygge og sjov i byen

Byen bliver pyntet med græskar-lygter, børn kan samle slik i butikkerne, der er musik, åbne butikker og uhyggeligt udklædte, der går rundt i gaderne, når der er lagt op til at fejre halloween i hele weekenden

Af
Anette Gundlach

Der er hyggelig uhygge på tapetet, når butikkerne i midtbyen fejrer de dødes dag halloween i weekenden fra fredag 30. oktober til søndag 1, november. Roskilde Handels og Stjernebutikker holder åbent til kl. 21 fredag aften og sørger for stemning i byen ved at pynte op med fine græskarlygter, der lyser op i gaderne. Butikkerne har ladet sig inspirere af de Amerikanske skikke, hvor man kan gå rundt i udklædning og samle slik ind. Nu kan børnene samle slik ind i mange af byens butikker, de skal bare se efter slikskiltet i butikkens vindue. Kodeordet for at få slik er det amerikanske, trick or treat eller det danske, slik eller ballede. I Lützhøfts Købmandsgård kan man mellem kl. 19 og 22 give fantasien frit spil og skære sin egen roelygte, der kan lyse op og sprede uhygge i stuen eller indkørslen. Hele aftenen kan man møde rollespillere i byens gader og stræder, der har klædt sig ud i fantasifulde og uhyggelige gevandter. På Stændertorvet kan man møde Moonjam, der underholder fra kl. 19 til 20.15. Om lørdagen kigger rablende Vera forbi på Stændertorvet kl.12 og kl. 13.30. Hvor hun giver den gas, så ingen går ramt forbi.

Sminke og uhygge

Om søndagen er der atter uhygge på programmet. På Stændertorvet.er der sat et sminketelt op, hvor alle børn kan blive sminket af ansigtsmalere mellem kl. 11 og 15. Selvom weekendens tema er halloween, kan man også blive forvandlet til en sød prinsesse, en farlig sørøver, en løve, en tiger, et monster eller noget helt andet. Også om søndagen kan man møde flere uhyggelige skikkelser, der går rundt i gaderne, mens man handler ind i butikkerne, der har åbent fra kl. 11 til kl. 15.

Halloween

Halloween er en forholdsvis ny tradition i Danmark, der er kommet hertil i løbet af 1990'erne. Men den har alligevel gamle rødder i Danmark, hvor den kaldes allehelgensdag. Allehelgensdag falder 1. november, og den blev indført som helligdag i år 610. Oprindeligt var den beregnet til at fejre alle martyrer, senere blev den brugt til at mindes alle døde. I de katolske lande bliver dagen fejret med sjælemesser for de afdøde, processioner og andagter på kirkegårdene. Med bøn og ofre kan man specielt på denne dag hjælpe de afdøde, der ifølge den katolske tro er havnet i skærsilden. agroskildeavis.dk

Søndag kan børnene blive sminket på Stændertorvet.

Søndag kan børnene blive sminket på Stændertorvet.

Publiceret 29 October 2009 03:00