(Arkivfoto).

(Arkivfoto).

International konkurrence om nytænkende byudvikling i hjertet af Køge

Et af Danmarks største byudviklingsprojekter indledes i dag med en international konkurrence for tværfaglige teams om at udvikle det centrale havneområde i Køge. Byudviklingen skal åbne Køge mod vandet – og vil ske i dialog med borgere og interessen

I de kommende 20 år vil Køge udvikle en ny bæredygtig bydel på 24 hektar i området mellem den eksisterende bymidte og Køge Bugt.
Udviklingsselskabet Køge Kyst P/S, som er et partnerskab mellem Køge Kommune og Realdania Arealudvikling, udskriver nu en parallelkonkurrence om den første del af opgaven – at skabe en udviklingsplan, der beskriver rammerne for området.
Udviklingen skal føre en række ambitiøse visioner ud i livet, samtidig med at den tager udgangspunkt i Køges nuværende fortrin, der bl.a. tæller et stærkt erhvervsliv og en levende og velbevaret middelalderbykerne. Ligesom Køge er en af de byer i hovedstadsområdet og Øresundsregionen, der ligger mest centralt på transportkorridoren mellem Skandinavien og det øvrige Europa.
Denne placering vil blive yderligere styrket i de kommende år, når den nye jernbane mellem Køge og København reducerer rejsetiden mellem de to byer til 20 minutter – og sikrer adgang til hurtige togforbindelser til resten af Danmark, Skandinavien og med den nye Femernforbindelse sydpå mod Berlin og Hamburg.

Bevidst strategi bag byudviklingen

- Køge har længe fulgt en bevidst strategi om at udvikle kernen af vores by, bl.a. ved at etablere en helt ny og moderne havn nord for bymidten. Det frigiver de centrale havneområder til udvikling af den nye bydel, så vi på den måde kan åbne Køge mod vandet og skabe attraktive boliger, kulturliv og kontorarbejdspladser nær stationen, siger borgmester Marie Stærke, Køge kommune.
- Derudover skal vores butiksområde i midtbyen udvides markant. Her skal konkurrencedeltagerne bidrage med forslag til alternative løsninger for fremtidens detailhandel, der fuldt ud kan matche ethvert storcenter – uden at være det. Og vise, hvordan nybyggeriet kan fungere side om side med middelalderarkitekturen i Køges bymidte, fortsætter Marie Stærke.

Dialog og tværfaglighed er fundamentale

En tæt dialog med borgere og interessenter er central i byudviklingen i Køge.
- Vi har valgt en faseopdelt parallelkonkurrence med stor fokus på dialog – ikke kun mellem os og konkurrencedeltagerne, men også med borgere og andre interessenter, siger Kent Jönsson, der er projektchef for Køge Kyst og ansvarlig for byudviklingsprojektet I Køge.
- Det er vigtigt for os, at konkurrenceholdene besidder en bred vifte af kvalifikationer. Vi håber at se hold bestående af såvel antropologer, arkitekter, detailhandelseksperter, ingeniører, kunstnere, sociologer, økonomer osv., der kan udvikle en bæredygtig ny bydel – både miljømæssigt, socialt, sundhedsmæssigt, kulturelt og økonomisk, siger Kent Jönsson.
Køge Kyst inviterer såvel danske som internationale hold til at deltage i konkurrencen.
Der er høje krav til kvaliteten og økonomien i forbindelse med udviklingen af den nye bydel i Køge. Det er baggrunden for, at Køge Kommune har indgået partnerskab med Realdania Arealudvikling. I fællesskab har de to parter vedtaget en vision for byudviklingen, der bl.a. omhandler kultur, detailhandel, infrastruktur, arkitektur, borgerinddragelse og bæredygtighed.
- Realdania Arealudviklings vision for byudvikling passer fint sammen med Køge Kommunes. Vi arbejder for at udvikle byer med fokus på bæredygtighed og høj kvalitet for de mennesker, der skal leve i og bruge byen. Vores ambition er at medvirke til at sætte nye standarder for disse områder i Køge, hvor den nye bydel først og fremmest skal opfylde ønsker og behov fra de nuværende og kommende beboere og brugere, siger Mette Lis Andersen, direktør for Realdania Arealudvikling.
pm

Publiceret 30 October 2009 21:48