Niels Glarbo fra Karlslunde er nødt til at hvile sig efter blodproppen, men ellers føler han sig rask og regner med at kunne genoptage sit arbejde om en måned. (Pressefoto).

Niels Glarbo fra Karlslunde er nødt til at hvile sig efter blodproppen, men ellers føler han sig rask og regner med at kunne genoptage sit arbejde om en måned. (Pressefoto).

Hurtig hjælp når patienter rammes af blodprop i hjernen

Af
Per Møller

Roskilde Sygehus indførte for et år siden behandling med trombolyse til patienter, der rammes af en blodprop i hjernen.
Erfaringerne er gode, og patienterne kommer hurtigere i behandling i Region Sjælland end andre steder i landet. Hvis en patient pludselig bliver ramt af lammelse i den ene side og har svært ved at tale, kan det være tegn på en blodprop.
- Men jo før patienten kommer på sygehuset, jo større chancer er der for at blive hurtigt rask uden de store mén. Roskilde Sygehus modtager patienter fra hele Region Sjælland, og det første år har i alt 85 patienter været i behandling med trombolyse, et lægemiddel, der opløser blodpropper, oplyser specialeansvarlig overlæge Karsten Ellemann:
- Vi modtager patienter fra hele regionen, lige fra Lolland til Kalundborg, og vi har et godt samarbejde med ambulanceredderne. De ved, at patienten skal ind på sygehuset så hurtigt som muligt. Jo hurtigere patienten kommer i behandling med trombolyse, jo bedre er chancerne for et godt resultat. Behandlingen skal sættes i gang hurtigst muligt, ellers er der risiko for blødninger.

Hurtigt i behandling

Resultaterne fra det første års behandling med trombolyse viser, at sammensætningen af patienter er sammenlignelig med resten af landet, og resultaterne er mindst lige så gode som på de øvrige trombolysecentre.
Ifølge opgørelsen er Neurologisk Afdeling i Roskilde hurtigere end resten af landet til at sætte behandlingen i gang.
Fra det øjeblik ambulancen henter en patient, der er ramt af en blodprop i hjernen, til behandlingen indledes på Roskilde Sygehus, går der i gennemsnit 137 minutter. Det er til trods for de store afstande i Region Sjælland lidt hurtigere end landsgennemsnittet, der ligger på 139 minutter.
Fra patienten kommer ind på sygehuset, til behandlingen sættes i gang, går der 51 minutter på Roskilde Sygehus, mens gennemsnittet for resten af landet ligger på 54 minutter.
På mindre end en time når man blandt andet at gennemføre en udvidet hjerneskanning.

Rask efter få timer

Niels Glarbo fra Karlslunde blev i begyndelsen af oktober ramt af en blodprop i hjernen.
Hans kone ringede 112, og han blev med det samme kørt til Roskilde Sygehus og sat i behandling. Få timer efter kunne han igen se og bevæge sig normalt.
- Blodproppen kom uden forvarsel. Jeg så pludselig dobbelt og var lam i den ene side. Men efter 24 timer på sygehuset var jeg mig selv igen, og efter to dage blev jeg udskrevet. Jeg er meget taknemmelig over den professionalisme, jeg har mødt. Det er en Guds gave, siger Niels Glarbo. Han opfordrer andre til med det samme at ringe 112, hvis man oplever et andet menneske blive ramt af lammelse i den ene side og eventuelt have svært ved at tale.
Niels Glarbo var ved bevidsthed, men ikke i stand til at tale forståeligt, da det skete.
Han fortæller: - Min kone er sygeplejerske og kunne med det samme se, at jeg var blevet ramt af en blodprop. Da hun sagde, at hun ville ringe efter en ambulance, protesterede jeg, men hun skar igennem: Det er noget, jeg bestemmer!

Publiceret 31 October 2009 16:30