Peter Nielsen fylder 70 år på mandag 2. november. På billedet ses han med den sidste nye cykel-teknologi, el-cyklen. (Foro: Per Rudkjøbing)

Peter Nielsen fylder 70 år på mandag 2. november. På billedet ses han med den sidste nye cykel-teknologi, el-cyklen. (Foro: Per Rudkjøbing)

Jernhelbred og jernheste

Peter Nielsen, indehaver af familieforetagenet Roskilde Cykelcenter, fylder 70 år. Men arbejdslysten er ikke sat i cykelskuret

Af
Jeppe Olsen

- Den dag, jeg vågner og siger 'åh nej' til mig selv ved tanken om at skulle på arbejde, der stopper jeg.
Sådan siger Roskilde Cykelcenters grand old man, Peter Nielsen, om fremtiden på eget arbejdsmarked.
Den dag føler han ikke er nær, selvom fødselsdag nummer 70 har meldt sin ankomst på mandag 2. november.
Og da han har lægens ord for, at helbreddet er iorden som hos en ung mand, vil han højest sandsynlig være at finde i forretningen i Blågårdsstræde i Roskilde længe endnu. Til glæde for kunder, kolleger og leverandører.
Med undtagelse af ferie-ugerne, hvor han og hustruen Else Nielsen enten er på krydstogt i Caribeien eller i deres elskede Tyrkiet, hvor der er garanti for varme. Både på grund af solen og lokalbefolkningens venlighed.

Hele familien

Det er i høj grad dagligdagen i forretningen, der holder Peter Nielsen ung inde i den efterhånden halvgamle krop.
Alt, hvad der hedder tal- og kontorarbejde har fruen råderet over. Og i butikken og på værkstedet har han glæde af sine to sønner, tvillingerne Flemming og Carsten Nielsen, som i sin tid var blandt de første, der blev cykelmekanikere med topkaraktrer fra skolen.
Dette stærke cykelhold har efterhånden eksisteret længe.
- Det er en fornøjelse at se så meget til sin familie, siger han glad om den sag.
Men forretningen har faktisk været i Nielsen-familien helt tilbage med start i 1954, da Peter Nielsens egen far købte den.
Mandagens 70-års fødselar fik altså cykel-pumpet en vigtig indsigt i både mekanik og forretning ind i sin barnedom. Men han valgte at blive elektrikker, da levevejen skulle lægges.

Ombygninger

- Jeg har været elektrikker i Tivoli, og jeg har sejlet som elektrikker, husker han fra ungdommens år. Men da min far døde pludselig i 1973 overtog jeg forretningen.
De unge drenge, der dengang købte hverdagscykler og racercykler i forretningen, kommer stadig og køber cykler til egne sønner.
Forretningen er gennem årene tilpasset udviklingen, både hvad angår vare-sortiment og selve forretningens indretning og omfang.
Den store ombygning foretog Peter Nielsen og sønner i midten af 1990'erne. Men den nuværende butik er ikke endestation for den gamle mesters ekspantions-ønsker. Han ejer lokalet til højre for forretningen, og der kan være plads til endnu mere tøj og udstyr til roskildensernes cykelture.
Fødselsdagen fejrer han med reception i forretnignen fra kl. 11 til 15 på selve dagen. Den efterfølgende lørdag samler han familien og de nærmeste venner til en middag på en god restauration.

Publiceret 31 October 2009 09:00