(Colourbox).

(Colourbox).

2010 bliver en ny start for Danmarks SMV'er

For mange små og mellemstore virksomheder har 2009 været et sandt rædselsår, lyder meldingen fra Håndværksrådet.

- Mange små og mellemstore virksomheder har måttet dreje nøglen om, og endnu flere har måttet afskedige dygtige, loyale og hårdtarbejdende medarbejdere. Manglende efterspørgsel og likviditet er fortsat blandt de største udfordringer for mange små og mellemstore virksomheder i Danmark, siger Håndværksrådets formand, Niels-Erik Lundvig i sin nytårsudtalelse.
Håndværksrådet håber, at den seneste vækstpakke og fremrykningen af offentlige investeringer i forbindelse med finansloven vil sætte gang i hjulene allerede i de første måneder af 2010.
Hvis ikke det sker, frygter Håndværksrådet, at mange små og mellemstore virksomheder må afskedige medarbejdere eller dreje nøglen om.
Håndværksrådet vil derfor opfordre regeringen til at overveje, hvordan kommunerne hurtigst muligt kommer i gang med at bruge de nye lånerammer og igangsætter bygge- og anlægsinvesteringer.
Vi mener, at man bør overveje at indføre økonomiske incitamenter, der kan få kommunerne hurtigere ud af starthullerne. Desuden bør man sikre, at kommunerne udbyder opgaver i passende enheder, så de små og mellemstore virksomheder har mulighed for at byde på opgaverne.
Håndværksrådet finder det stærkt bekymrende, at iværksætterlysten i Danmark er dalende, og derfor bør man i det kommende år se på, hvordan man kan skabe lempeligere vilkår for de mange iværksættere, der enten starter nye eller overtager eksisterende virksomheder.
Det skal være lettere at drive egen virksomhed i dagens Danmark. Vi må i gang med grovhakkeren og fjerne alle de tidsler, der kan ligge hindringer for en spirende selvstændighedskultur.
Man kan passende starte med at sikre selvstændige samme sociale rettigheder som alle andre.
Håndværksrådet glæder sig over det nye lærlingetilskud på 50.000 kr., der helt sikkert vil gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at fastholde flere lærlinge, selvom ordrebogen ikke er fyldt. Alle unge bør have det rigtige uddannelsestilbud, og det vil Håndværksrådet arbejde for i det kommende år.
De svage unge skal styrke deres evner til at gennemføre en erhvervsuddannelse, og de stærke unge skal have flere udfordringer.

Publiceret 10 January 2010 10:15