Ejendomsmægler & Valuar, Allan Wolff Nielsen, Nybolig i Køge. (Pressefoto).

Ejendomsmægler & Valuar, Allan Wolff Nielsen, Nybolig i Køge. (Pressefoto).

Boligsælgere kan slippe for ny tilstandsrapport

Lange salgstider for villaer betyder, at tusindvis af boligejere skal betale cirka 7.000 kr. for en helt ny tilstandsrapport. En udvidet tilstandsrapport kan forlænges til et helt år

Af
Martin van Dijk

TILSTANDSRAPPORT: Med en gennemsnitlig liggetid på 244 dage for de godt 38.000 villaer, der aktuelt er til salg, vil tusindvis af boligejere, der har haft deres villa eller rækkehus til salg i mere end seks måneder, få en ekstraudgift til en ny tilstandsrapport.
-Den gennemsnitlige liggetid på landsplan er nu på otte måneder, viser Realkreditrådets seneste opgørelse. Det betyder, at det overalt i landet som gennemsnit tager mere end 6 måneder at sælge en villa. Dermed vil mange af de 38.000 boligsælgere, stå i den situation, at de skal betale for en ny tilstandsrapport, da gyldigheden for en tilstandsrapport kun er seks måneder. Det vil gennemsnitligt koste den enkelte boligejer ca. 7.000 kr. afhængig af boligens størrelse og alder, fortæller Statsautoriseret Ejendomsmægler & Valuar, Allan Wolff Nielsen fra, Nybolig - Køge.
Nybolig skønner, at omkring halvdelen af boligsælgerne må se i øjnene, at de skal betale for en ny tilstandsrapport. Sammenlagt bliver et en ekstraudgift på godt 130 mio. kr.
-Der har fra politisk side været lagt op til, at gyldigheden for tilstandsrapporter skal forlænges fra et halvt til et helt år, men denne ændring er endnu ikke gennemført. Der er dog mulighed for at sikre sig mod den store ekstraudgift til en ny tilstandsrapport. For eksempel kan Nybolig via Nykredit Forsikring tilbyde en udvidet tilstandsrapport, der koster knap 1.500 kr. mere end en basisrapport. Med en udvidet tilstandsrapport er det gratis at få den byggesagkyndige ud for at foretage en ny vurdering af tilstanden og få forlænget rapportens gyldighed til et helt år, siger Allan Wolff Nielsen.

Publiceret 10 January 2010 06:30