Her på det private plejehjem Himmelev Gl. Præstegård bor landsts ældste nulevende person, Thyra Kongsø. (Arkivfoto: Erling J.)

Her på det private plejehjem Himmelev Gl. Præstegård bor landsts ældste nulevende person, Thyra Kongsø. (Arkivfoto: Erling J.)

Himmelev-borger er Danmarks ældste

Thyra Kongsø fyldte 109 år i lørdags, 9. januar

Af
Jeppe Olsen

Thyra Kongsø fejrede i lørdags 9. januar sin fødselsdag nummer 109. Det gjorde hun på bopælen Himmelev Gl. Præstegaård, hvor hun har boet de seneste seks år. De mange fødselsdage er ensbetydende med, at Thyra Kongsø er Danmars ældste. Det blev hun så vidt vides allerede omkring sin 107-års fødselsdag for to år siden.
Hans Erik Kongsø er søn af Thyra Kongsø, og han tøver ikke med at rose Himmelev Gl. Præstegaård og personalet for god pleje af sin mor. En væsenlig del af forklareingen på, at lørdagens fødselar har opnået sin høje alder.
- Man har på plejehjemmet bidraget til hendes høje alder. Min mor har det rigtig godt, hvor hun bor, og det er en af grundene til, at hun er hos os endnu, siger sønnen.
Og tilføjer, han hans mor døjer med stærkt nedsat hørelse. Hendes hænder er efterhånden ikke længere så gode, og hun skal have en del hjælp til at spise sin mad.

Spiste mange fisk

Han mener at finde endnu en forklaring på den meget høje alder i den kost, hans mor spiste som barn og ung.
- Hun voksede op på Limfords-øen Fuhr, hvor hendes far var fritidsfisker. Familien spiste rigtig mange fisk nærmest dagligt, og det har man jo senere fundet ud af er meget sundt.
Hans Erik Kongsø er naturligvis klar over, at stærke gener sandsynligis er den vigtigste årsag.
- Min mor har aldrig haft skavanker, og hun har aldrig taget medicin. Det har hun ikke haft brug for på grund af sine stærke gener. Jeg håber selvfølgelig på, at jeg selv har arvet dem, griner han.
Og noget kunne tyde på, at dt ligger til familien. Hans Erik Kongsø virker selv helt frisk, selvom han med sine 78 år ikke længere kan kaldes en ung mand.
Han er iøvrigt det eneste barn, 109 år gamle Thyra Kongsø fik. Men enebarnet har selv stiftet familie, og det er der kommet seks oldebørn til Danmaks ældste udaf.Hun flyttede iøvrigt fra Fuhr til Københavns-området som unge dame og har boet næsten hele sit voksenliv i Brønshøj, til hun for seks år siden flyttede fra egen lejlighed til Himmelev Gl. Præstegård.
Hun er uddannet herre-skrædder og har arbejdet en kort tid som syerske. Derefter blev hun hjemmegående husmor, oplyser sønnen Hans Erik Kongsø.

Publiceret 13 January 2010 11:45