Har DU Facebook?

Af
Af Ida Zachrau Andersen

TEENAGEBLOGGEN : Websitet med over 400 millioner aktive brugere, Facebook, bader sig i popularitetens lys mere end nogensinde før. Samtidig med at siden er det mest besøgte webside, undrer der vist ikke nogen, at danskerne udgør 2,2 millioner af brugerne. Denne side er over de følgende år blevet de flestes foretrukne. Men hvorfor?
Jeg husker selv, da jeg efter mange dages overtalelse fra en venindes side af oprettede en profil.
Dengang virkede det langt fra som en livsnødvendighed, men chancen skulle tages, da alle fra min omgangskreds pludselig fandt Facebook som det mest interessante samtaleemne.
Jeg har været den heldige ejer af en Facebook-profil i godt og vel halvandet år snart, og har i mellemtiden overvåget den udvikling der er sket inden for interessen af websitet.
Umiddelbart forstod jeg i første omgang ikke den fede idé i at opsøge gamle venner, melde mig ind i meningsløse grupper eller blot have en indirekte konkurrence blandt vennerne om at have flest venner på ens profil. Og dog kan jeg idag ikke logge på en computer uden at tjekke min profil. Hvorfor?! Hvorfor er Facebook-profilen pludselig blevet så vigtig for mig, når jeg mikser det med computeren eller telefonen. Kan jeg virkelig ikke overleve uden at tjekke, hvad der er sket blandt mine venner, om jeg er blevet tagget på nogle grimme billeder, eller om jeg har fået en lille sød besked på min væg? Det er i hvert fald svært... Selv når min fokus burde være hundrede procent på mine lektier, får jeg på en eller anden fantastisk måde sneget mig ind på hjemmesiden alligevel!
Tit har jeg tænkt over, hvad der gør Facebook så specielt, og mit svar må umiddelbart være, at ting har det med at være på sit højeste, og man må i den grad sige, at Facebook aldrig før har været højere oppe. På grund af websitets popularitet tvinger det folk til at oprette en profil, da man ikke bryder sig om at være uden for fællesskabet. Mennesket er et flokdyr og ikke mindst ekstremt nysgerrigt, og derfor opretter folk profiler i lange baner, for at kunne være en del af snakken i skolegården, på arbejdspladsen osv.
Dog synes jeg, vi skal passe på med, hvad vi gør ting til. Facebook er f.eks. blevet et udemærket reklametrick, og skal mobilselskaberne tiltrække kunder, bruger de idag Facebook-tricket. "Gratis Facebook i hele 2010", "Tjek din Facebook på farten" osv. Og det virker!
Så jeg konkluderer hermed, at Facebook er vores allesammens yndlingshjemmeside, fordi vi selv har gjort den til det. Da siden så dagens første lys, var den langt fra en verdensfænomen, men pludselig eksploderede interessen, og idag er der som sagt over 400 millioner brugere, og DERFOR er det den mest foretrukne hjemmeside: Fordi der er mulighed for at skabe kontakt med så mange mennesker. Det er blevet et globalt samlingssted for millioner af mennesker, og jeg må indrømme, at jeg den dag i dag godt kan se det geniale i det - det handler bare om at styre besættelsen af det.
Men det er jo ekstremt hyggeligt, at man kan genskabe kontakt mellem gamle venner, at man kan dele billeder, at man kan spille nogle spil, tage nogle ligegyldige tests, hvis det er det, man har lyst til, at man kan melde sig ind i underlige grupper, som de fleste tager lidt for bogstaveligt, eller hvis man bare har lyst til at underrette alle om, at man f.eks. i dette sekund er i gang med at skrive en blog. Det er vidunderligt tidsfordriv.

Publiceret 01 April 2010 12:30