Rigsarkivets nye magasiner rummer i alt 370 hyldekilometer, som dækker arkivbehovet frem til 2030.

Rigsarkivets nye magasiner rummer i alt 370 hyldekilometer, som dækker arkivbehovet frem til 2030.

Køge-virksomhed indrettede 370 kilometer hylder

Thanex fra Køge deltog i opbygningen af Rigsarkivets nye magasiner på Kalvebod Brygge.

Af
Martin Rasmussen

LAGER : Køge-virksomheden Thanex leverer en lang række forskellige løsninger inden for lagerreoler og lagerautomater, og som sådan var det blot endnu et projekt i rækken, da virksomheden fik til opgave at indrette mobillageret i Rigsarkivets nye magasiner på Kalvebod Brygge.
Til gengæld var både indholdet af projektet og dimensionerne med til at gøre det til et helt igennem ekstraordinært projekt for Køgevirksomheden, som var med lige fra rådgivningsfasen forud for projektet til gennemtestningen forud for indvielsen sidste år.
Rigsarkivets nye magasiner har plads til cirka 370 hyldekilometer, som i alt kan indeholde omkring 3,5 milliarder arkivalier, hvoraf nogle stammer helt tilbage fra 1100-tallet. Thanex fik til opgave at levere de mobile pallereoler som er placeret i de to højlagermagasiner, og ifølge projektchef Niels Melander er det uden sammenligning det største projekt, som Køgevirksomheden har været involveret i.
Arkivalierne opbevares i 270.000 plastkasser, som holdt en samlebåndsproduktion kørende i døgndrift i trekvart år, og udover de ekstraordinære dimensioner for projektet var der naturligvis også yderst strenge krav til klima og brandsikkerhed i de lokaler, der rummer de uerstattelige arkivalier.
- Det var et once in a lifetime-projekt. Det var spændende at være med til, men det var også en lang proces, så det er godt at være færdig, fortæller Niels Melander, der forklarer, at projektet faktisk var så specielt, at det er begrænset, hvad man kan bruge erfaringerne til i forbindelse med kommende projekter.
Det er således ikke hver dag, der skal opføres et nyt rigsarkiv. Sidste gang i Danmark var for omkring 350 år siden, og det nuværende har kapacitet til at modtage materiale frem til 2030.
Dertil kommer, at det meste nye materiale vil være elektronisk og derfor ikke har samme pladsbehov.
Thanex åbnede i 1986 og har indtil for nylig haft lokaler i Havdrup, indtil man flyttede til Køge, hvor man i dag finder virksomheden på Theilgaards Allé.

Køgevirksomheden Thanex deltog i byggeriet og indretningen af Rigsarkivets nye magasiner.

Køgevirksomheden Thanex deltog i byggeriet og indretningen af Rigsarkivets nye magasiner.

Publiceret 29 April 2010 05:45