Til eksamen uden nervøsitet

Lærer på Roskilde Handelsgymnasium Klavs Frisdahl hjælper elever med at blive eksamens-angsten kvit

Af
Anette Gundlach

Lærer på Roskilde Handelsgymnasium Klavs Frisdahl hjælper elever med at slippe af med eksamens-angsten. Han er uddannet coach og har specialiseret sig i at hjælpe elever af med deres eksamensangst.
- Jeg oplever jo igen og igen i min funktion som lærer, hvordan eleverne bliver påvirket af nervøsiteten, når de er til eksamen, siger Klavs Frisdahl.
Han forklarer, at han møder elever, der bliver grebet af så meget nervøsitet, så de går i stå ved eksamen og elever, der ligefrem får det fysisk dårligt på grund af nervøsiteten.
- Det bedste råd, som jeg kan give er, at der ikke er ét råd, der kan hjælpe alle. Eksamen og reaktioner på eksamen er meget individuelt, og derfor er der også mange forskellige tilgange til, hvad der kan hjælpe den enkelte. Men det er min erfaring, at de unge kan hjælpe hinanden med deres eksamensangst, siger Klavs Frisdahl, derfor coacher han både i grupper og enkeltvis.
- Der er mange, ofte flittige elever, der gang på gang oplever, at en eksamen, som de ellers har forberedt sig til seriøst og grundigt ender med en bedømmelse langt under, hvad eleven selv realistisk forventer og også under den årskarakter, som deres lærer har bedømt dem til. Og det er ærgerligt, siger Klavs Frisdahl.
Han mener, at det gælder om at få bremset angsten, så tidligt som muligt. Og det er eleverne selv, der skal lære at få styr på angsten.
Han sætter derfor altid fokus på, hvordan eleverne kan komme til selv at få styr på eksamenen.
Det gør han ved at træne eleverne i selve eksamens-situationen. Mange af eleverne er nemlig grundlæggende usikre på, hvad der egentlig skal ske ved en eksamen. Han råder dem også til at tage en snak med deres lærer om, hvad der skal ske ved eksamen. For når man ved, hvad man går ind til, bliver man automatisk mere sikker.
Hvis man vil læse mere om Klavs Frisdahls, kan man se på www.succeseksamen.dk. eller melde sig til Facebook-gruppen Eksamensangst.
Råd mod angst
Find ud af hvad eksamen går ud på.
Tal med lærer, træn eksamen
Lær at bruge forberedelsen godt
Pak tasken dagen før
Brænd energi af med løb
Kilde Klavs Frisdahl

Publiceret 29 April 2010 10:00