Til stor begejstring for de fremmødte gæster fra Dansk Røde Kors Center Avnstrup tolkede tre mænd af forskellige nationaliteter ved hjælp af dans på, hvilke mure mennesker støder på i deres hverdag. (Foto: Erling J.)

Til stor begejstring for de fremmødte gæster fra Dansk Røde Kors Center Avnstrup tolkede tre mænd af forskellige nationaliteter ved hjælp af dans på, hvilke mure mennesker støder på i deres hverdag. (Foto: Erling J.)

Dans om mure

Dansekompagniet Åben Dans inviterede 40 gæster fra Dansk Røde Kors Center Avnstrup til at se deres nye stykke, der handler om mure.

Af
Af Henrik Wanscher

Hvordan taler man om de mure, der adskiller os som mennesker? Fysisk såvel som psykisk. Det spørgsmål har dansekompagniet Åben Dans, som til dagligt holder til i Musicon på Scenen i Laboratoriet, taget under nøje overvejelse.
Resultatet af deres overvejelser er blevet en 50 minutters forestilling, hvor tre mænd ved hjælp af flyttekasser, video og dans fortæller om, hvilke mure vi mennesker laver for os selv og hinanden.

Ingen sprogbarrierer

Stykket hedder Jeg Ved Hvor Din Hus Den Bor, og til forpremieren havde Åben Hus inviteret 40 gæster fra Dansk Røde Kors Center Avnstrup.
- Vi tænkte, at det ville være interessant for dem, der som flygtninge selv har haft oplevelser med mure af alle mulige slags, forklarer teaterdirektør Lisbeth Klixüll.
Hun mener desuden, at dans er en perfekt form for kommunikation til folk, der ikke har tilbragt så meget tid i Danmark, da dans ikke giver nogen sprogbarrierer.

Tomlen op

Det er ikke alle 40 gæster, der ankommer til forestillingen. Men cirka 20 mennesker placere sig roligt på bænkene foran den lille scene.
På trods af at der er tale om en danseforestilling, bliver der talt dansk ganske meget under stykket, og undervejs er det umuligt at bedømme, hvorvidt stykket betager, keder eller forvirrer. Men i lobbyen efter er der ingen tvivl.
Turcan Kamal Ali fra Irak og Jubrail Dalu fra Syrien er begge meget glade for oplevelsen.
- Det var både dejligt, flot og tankevækkende. Det vil jeg meget gerne se igen, siger Turcan Kamal Ali. Hun taler godt dansk, så hun har ikke haft de store problemer med at følge med.
Jubrail Dalu har derimod endnu ikke haft mulighed for at få hovedet omkring det danske sprog, men det har ikke holdt ham tilbage fra at nyde forestillingen. Efter at Turcan Kamal Ali har oversat lidt, giver han forestillingen et stort smil og en animeret tommeltot i vejret.

Det kunst kan

Teaterdirektør Lisbeth Klixbüll er også godt tilfreds den lidt anderledes forpremiere.
- Det har været rigtig dejligt at se deres reaktioner. Vi har givet dem noget, og de har givet os noget igen. Det er netop, det kunst kan. Det handler om at give begge veje, siger hun.
hew@roskildeavis.dk

Publiceret 11 September 2010 10:00