Den ukendte sportsgren

Af
Af Amalie Alsbo

TEENAGEBLOGGEN : Når ordet Grand Prix nævnes, tænker de fleste mennesker nok motorsport eller musik. Men hvad der ikke er mange, der ved er at det rent faktisk også kan være en form for gymnastik.
Grand Prix Gymnastik kan sammenlignes lidt med den almindelige rytmegymnastik, og så alligevel ikke. Det er en konkurrencepræget holdsport for piger, hvor træneren laver 2 serier, en fri serie og en redskabsserie, til gymnasterne ud fra et bestemt reglement svarende til aldersgruppen/rækken.
De fire redskaber går på tur, og er forskellige fra række til række. Redskaberne, der bruges er: tøndebånd (en slags hulahopring), sjippetov, bold og vimpel.
Selvom det hedder Grand Prix Gymnastik, handler det ikke om at springe i trampolin og stå på hænder. Denne form for gymnastik har også lånt en masse elementer fra dansen og balletten, og handler i særdeleshed om yndefulde bevægelser og om at udtrykke sig til musik. Der lægges meget vægt på smidighed kombineret med styrke, så det handler også meget om udholdenhed fra gymnasternes side.
Man kan gå til Grand Prix allerede i en tidlig alder, den yngste række hedder Mikrorækken, og der kan man gå, når man er mellem seks og otte år gammel. Derefter rykker man op i næste række, og bliver Minirække, dernæst Pigerække, så Juniorrække og til sidst Seniorrække, hvor man kan gå så mange år, som man lyster.
Til alle træninger arbejdes der hen imod de tre årlige konkurrencer: 1. runde af Danmarks Mesterskaberne, hvor et dommerteam bedømmer hvilken division de forskellige hold skal i. Sjællands Mesterskaberne, hvor holdene konkurrerer i de to til tre divisioner de er delt i, om at blive det bedste hold på Sjælland. Til sidst er der 2. runde af Danmarks Mesterskaberne, hvor alle hold igen konkurrerer i de forskellige divisioner, og får deres endelige placering og evt. medaljer.
Dommerteamets opgave er at se efter om alle krav er opfyldt, og give point derefter. Der er tre forskellige slags dommere som hver har til opgave at kigge efter noget bestemt.
Den tekniske dommer bedømmer seriernes tekniske værdig, og kan max give 6,0 points.
Den kunstneriske dommer bedømmer seriernes kunstneriske værdig og kan max give 4,0 points.
Udførelsesdommeren bedømmer udførelsen af serierne, og kan max give 10,0 points, hvoraf 0,1 point er bonuspoint.
Det er altså højest muligt at opnå 20,0 points for hver serie.
Da det er en sportsgren, hvor alle gymnaster er meget afhængige af hinanden, er det vigtigt at man virkelig overvejer om det er noget man har lyst til. Man skal komme til så mange træninger som muligt, for ikke at komme bag ud, så det kan godt være, at man lige må skippe et par fødselsdage eller andre arrangementer en gang imellem. Dermed dog ikke sagt, at man er tvunget til at komme til hver eneste træning, men man skal være opmærksom på, at man ikke skal regne med at komme på 1. holdet hvis man ofte ikke kommer til træning.
Det kan undre hvorfor der er så få danskere, der kender til Grand Prix Gymnastik, for det er faktisk en dansk tradition, og i sæsonen 2010/2011 har Køge Bugt Gymnastikforening 100 Grand Prix-gymnaster fordelt i de fem rækker, hvilket er flere end nogensinde. Så noget tyder på, at køgenserne er ved at få øjnene op for denne sportsgren.
Hvis nogen er blevet interesseret, kan holdene opleves til en masse forskellige opvisninger i løbet af året. Næste opvisning er den årlige juleopvisning, som foregår i Ravnsborghallen d.19. december.

Publiceret 10 November 2010 12:15