Stevns Klint - kan komme i fint selskab. (Arkivfoto).

Stevns Klint - kan komme i fint selskab. (Arkivfoto).

Stevns Klint som verdensarv

Den store natur turistattraktion kan komme på Unescos verdensarvliste.

Grand Canyon, Frihedsgudinden, Den Kinesiske Mur, Akropolis, Stevns Klint og...?
Der er rigtig mange fantastiske og storslåede steder i verden, som skal sikres for eftertiden, og det selskab kan Stevns Klint blive en del af, hvis Østsjællands Museum og Stevns Kommune lykkes med at få klinten optaget på Unescos liste over verdensarv. Dette arbejde har stået på et stykke tid og er nu vej ind i den afgørende fase.
Derfor inviterer museet og kommunen nu lodsejere og naboer til klinten til møde om Unesco-projektet.
- Ifølge UNESCO har steder på Verdensarvslisten betydning for hele menneskeheden. Derfor har vi et ansvar for, at det skal være muligt at se klinten og opleve historien. Men Stevns Klint er også et skønt sted, som vi der bor og arbejder ved klinten sætter stor pris på og er stolte af. Stevns Klint har universel betydning for menneskeheden og skal sikres for eftertiden, men det skal ske på en måde, så her stadig er dejligt at være – det er rigtig vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at det bliver sådan, siger Tove Damholt, som er museumsdirektør ved Østsjællands Museum og hun tilføjer:
- Stevns Klint som verdensarv vil jo nok betyde flere besøgende til Stevns og Stevns Klint, og dem skal vi være parate til at tage imod med den gode historie om Stevns.
Arbejdet med at få Stevns Klint med på listen over verdensarv er et fælles projekt mellem Østsjællands Museum og Stevns Kommune, hvor museet har ansvaret for den faglige del og for formidlingen af Stevns Klint, mens kommunen har ansvaret for at drive processen omkring ansøgningen.
- Etableringen af koldkrigsmuseet er et godt eksempel på, når noget gror fra bunden og vokser til noget enestående. Det er det samme, vi skal have til at ske med Stevns Klint som verdensarv, og derfor prioriterer vi at få lodsejere og naboer til klinten med i processen tidligt. For os handler det om at lytte til, hvad der rører sig ude ved klintekanten og så vidt muligt tage højde for det i det videre arbejde. Det handler både om at beskytte Stevns Klint og nærområderne og om at udvikle Stevns, siger Mogens Haugaard Nielsen, der er formand for Natur-, Fritids- og Kulturudvalget.
Østsjællands Museum og Stevns Kommune har inviteret til fire møder den 11., 23, 29. og 30. november. Til de første tre – lukkede - møder er inviteret lodsejere og naboer til klinten fordelt på nord, midt og syd, mens det sidste møde er et åbent borgermøde for indbyggerne i Højerup.
På møderne vil deltagerne få indblik i Unesco verdensarv-projektet og ikke mindst få mulighed til at lufte de spørgsmål og bekymringer, der optager dem lige nu. Målet er at sikre gode løsninger til størst mulig glæde for alle på Stevns.
Konklusionerne fra møderne vil så vidt muligt blive taget med i ansøgningsmaterialet, som efter planen afleveres til Kulturarvsstyrelsen 1. september 2011.
Det er tanken at invitere lodsejere og naboer til klinten til et nyt, fælles møde i foråret 2011, når tegningen til den endelige ansøgning er klar.
Se også www.stevns.dk .
pm

Publiceret 10 November 2010 13:15