Lær om traditionerne ved jul og syng en masse gode julesange. Foto: Colourbox

Lær om traditionerne ved jul og syng en masse gode julesange. Foto: Colourbox

Syng julen ind på Greve Museum

Julesange samt fortællinger om julen på gårdene og juletraditioner op gennem tiden

I de fleste hjem synges der julesange, når der danses rundt om juletræet.  21. november kl. 14 kan du synge og få mere at vide om traditionerne.

Af de verdslige julesange er "Nu er det jul igen" en af de ældste sange, som stadig er i brug. Den kendes fra 1700-tallets julestuer, hvor den blev sunget til en sangleg. De andre julesange er af nyere dato og opstod sammen med juletræets indtog i de danske stuer. En af de måske meste kendte juletræssange "Højt fra træets grønne top" skrev Peter Faber til sin private julefest i 1847.
Udover julesange hører gode fortællinger også julen til, og denne søndag vil museumsformidler Helle Ellegaard og museumsinspektør Kamilla Hjortkjær forsøge at forene sangen og fortællingerne. Der vil blive fortalt historier om julen og om traditioner på hedeboegnen, og imellem fortællingerne vil der blive rig mulighed for at synge med på julens kendte sange og salmer. Søndagens arrangement foregår i museets cafe, hvor både børn og voksne er velkomne til at deltage. Efterfølgende vil der være mulighed for at gå på opdagelse i den julepyntede udstilling, hvor Helle Ellegaard og Kamilla Hjortkjær vil stå til rådighed for spørgsmål. I museets café vil der blive budt på lidt julegodt til ganerne.

Om udstillingen - Den gamle jul på landet
Det kimer nu til julefest, og traditionen tro har Greve Museum pyntet op til jul. Vi inviterer indenfor i den stemningsfulde hedebostue, som er smykket med hvide hedebosyninger, som var det fineste, familien på Grevegård havde. I tællelysenes skær føres vi tilbage til år 1834 til Gårdmand Niels Pedersens oplæsning af juleevangeliet. Rundt om bordet trives dog side om side med oplæsningen fra bibelen også overtroen og gamle ritualer. Julemærkerne varsler næste års vejr, og høsten kan også forudsiges allerede i julen. Der bliver spist ”julekager” med kristne symboler i, og der er bagt nok til, at også de fattige kan få. Lænkehunden selv får dobbelt sul - den er kommet ind i varmen i anledning af julen, for den skal også vide, det er jul. Julebukken og julebispen laver løjer i gårdens øverstue, hvor ungdommen morer sig i juledagene. Først når Helligtrekongerslyset brænder ned med et smæld den 5. januar, er julen slut på den gamle gård.

Klunkestuen fra omkring 1890 er også pyntet op til jul med masser af pynt på juletræet, og Højt fra træets grønne top vogter julenissen over gaverne på træet. Der synges julesalmer og –sange, og julepostkortene ligger fremme, så man kan læse julehilsner fra nær og fjern.

Juleudstillingen vises frem til den 30. december 2010 og kan ses på Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve.

Publiceret 15 November 2010 08:29