Ny arbejdsgruppe kæmper for sygehuset

Roskildes rolle skal være stor, når fremtidens sygehus i Køge drosles ned fra supersygehus til hovedsygehus

Af
Jeppe Olsen

En ny og politisk bred arbejdsgruppe er gået ind i kampen for sygehuset i Roskilde.
- Vi arbejder på at få garanti for, at Roskilde Sygehus får en ny og større rolle, nu hvor der måske opstår sprækker i den eksisterende sygehusplan, siger Bent Jørgensen fra Venstre.
Han er initiativtager til arbejdsgruppen, som udover ham består af borgmester Poul Lindor Nielsen og byrådskollegerne Inge-Lise Hansen fra De Radikale og Tina Boel fra SF.
Garantien skal komme fra Region Sjælland. Men i arbejdsgruppen må man sandsynligvis indstille sig på, at den tidligst kan falde i det nye år.
Omkring nytår tager regeringen stilling til anbefalingen fra det ekspertudvalg, der i sidste uge anbefalede at skære Region Sjælland med en milliard kroner i spillet om fremtidens syghusbyggerier.

Næppe ny sygehusplan

Den udvikling vil få alvorlige konsekvenser for regionens plan om et fremtidigt supersygehus i Køge.
- Men så længe der bare er en smule liv i den usikre milliard, er det regionens strategi at kæmpe for den, fortæller Bent Jørgensen.
Det gør han på baggrund af et møde i regionens forretningsudvalg, hvor han er også er medlem. Samme dobbeltrolle har også SFs Tina Boel.
Bent Jørgensen vurderer, at et flertal i regionen vil holde fast i Køge som det fremtidige hovedsygehus.
- Man kan næppe holde til at gå forfra med processen en gang til. Men der vil alligevel være meget at komme efter for Roskilde. - Hvis Køge skal have mindre kapacitet, skal sengepladser og specialer ikke omstruktureres til Slagelse eller Holbæk.

Sagen kort

2008 Region Sjælland vedtager sin første sygehusplan, som placerer områdets to største hospitaler i Roskilde og Næstved. Det er en decentral plan med en række mindre sygehuse, fordi regionen ikke har nogen naturlig, centralt placeret hovedby. 2009 Regeringens ekspertudvalg underkender Sjællands Sygehusplan og vil ikke give nogen penge til regionens hospitaler, med mindre man laver ét supersygehus. Marts 2010 Et flertal i Sjællands Regionsråd vedtager at placere hovedsygehuset i Køge. Dvs. at Roskilde i fremtiden kun får et mindre hospital med rutinefunktioner og planlagte operationer. Beslutningen træffes først og fremmest for at få andel i regeringens lovede milliarder. November 2010 Regeringen og dens eksperudvalg vil alligevel ikke give Sjælland de lovede penge. Dvs. at der ikke er råd til et nyt sygehus i den planlagte størrelse i Køge, og der er slet ikke penge til de planlagte moderniseringer i Holbæk, Slagelse og Nykøbing F.

Publiceret 24 November 2010 08:30