Kan den danske and erstattes? (Foto: Colourbox).

Kan den danske and erstattes? (Foto: Colourbox).

Kan man erstatte juleanden med en fisk?

Beretning fra en barndomsjul i Tjekkiet

Af
Af Stephanie Brondt Maskova Pedersen

JULEMIDDAG Lige meget hvor meget man prøver at undgå at se den hvide farve, der hærger over hele Danmark, og tvinger os til at sætte vinterdækkene på bilerne og hive vinterjakkerne ned fra loftet, er det umuligt.
Den hvide farve gør noget ved os alle, og vi begynder nu for alvor at tænke på hjerternes røde farve. Julen nærmer sig, og enhver dansker mærker nu julestressen ligeså vel som julehyggen presse på.
Gaverne skal købes, adventskransen skal laves, juletræet skal fældes og julefesterne skal nydes! Folk halvløber igennem Køge by for at nå at købe lille Maries adventsgave, men når tingene så er ordnet og gaven købt, mærker folk, hvad julen virkelig handler om. Brændeovnen og lysene tændes i stuerne, duften af julebag når vores næser, og konfekten er allerede smeltet i vores munde.
Det er jul, og det er en dejlig tid.
Halvdelen af min familie er fra Tjekkiet, og det betyder for mig, at juleanden hvert andet år bliver erstattet med en karpe og lidt anderledes juletraditioner, end dem man i Danmark er vant til.
For mig er en jul med fisk ligeså hyggelig og normal som en jul med and, men når folk hører, at jeg skal have fisk juleaften, kigger de altid på mig med et medlidende og mistroisk blik: "Fisk?! Til jul? Der skal man da have and eller flæskesteg!"
Hvis jeg var helt dansk, er der ingen tvivl om, at jeg også ville synes, at en jul med fisk ikke er en rigtig jul, men mine tjekkiske rødder har givet mig en opfattelse af, at en karpe tilberedt af mormor er ligeså julet som en lækker sprød dansk and.
Men når jeg så tænker nærmere over det drabelige forløb, inden fisken ligger færdig på juledugen blandt kartoflerne og rødkålen, synes jeg måske ikke længere, at karpen er så hyggelig og hjertelig.
Tjekkerne har nemlig til tradition at købe karpen levende nede på gaden, hvor de svømmer rundt i store tønder. Enten beder man handleren om at slagte fisken med det samme foran øjnene på en, eller også tager man fisken med sig hjem og lægger den i for eksempel et badekar for selv at kunne slå den ihjel den 24. december.
Det skal så også lige nævnes, at karpen ikke har det særlig godt i perioden, hvor den ligger i badekaret, da fisken ikke er vant til lunkent vand og klor. Andre tjekkere har dog til tradition at købe en karpe for at kunne slippe den levende ud i Moldau eller Elben igen, i stedet for at den bliver slagtet. Men da karperne, der er ferskvandsfisk, er blevet udsat for store temperaturforskelle (fra de bliver fanget i søen, transporten og til de står i de store tønder på gaden), dør de meget ofte alligevel.
Historien, om karpen fra den ligger i en tønde på gaden, til den står på julebordet, er ikke en særlig hyggelig julehistorie, og nogle tjekkere er også begyndt at gå fra denne tradition, men når det dufter i hele huset af karpen, der er færdig, så ved enhver tjekke, at det nu er juleaften, og at gaverne under træet kun er et par timer henne i fremtiden.
Når jeg kan dufte karpen juleaften i Tjekkiet, bringer det en masse juleminder frem, og min mave krummer sig sammen af spænding og glæde. Jeg føler varme i hele kroppen, og så længe jeg har den følelse, så er jeg i virkeligheden ligeglad med, hvad jeg spiser, når bare det er i familiens selskab.
God jul

- af en lækker veltilberedt karpe? (Foto: Colourbox).

- af en lækker veltilberedt karpe? (Foto: Colourbox).

Publiceret 30 November 2010 14:15