De besværlige tjeklister vil være fortid om få år. Nu registreres vælgere med stregkoder i en tredjedel af kommunerne.

De besværlige tjeklister vil være fortid om få år. Nu registreres vælgere med stregkoder i en tredjedel af kommunerne.

Med stregkode til folketingsvalg

Greve og Solrød klar til digitalt valg

Solrød og Greve er to af 29 kommuner, som er klar til at gennemføre næste folketingsvalg digitalt. Valget kan være lige om hjørnet, og kommunerne er ved at gøre sig klar.

Med en pc og en stregkodescanner på valgbordet kan den valgtilforordnede registrere vælgeren på sekunder. Stregkoden på valgkortet scannes og accepteres, og vælgeren får sin stemmeseddel. Solrød har valgt at bruge KMD's system for digitale valglister.

”Vi oplever en stigende interesse for digitale valglister i øjeblikket. Enkelte vil gerne springe helt ud i det og brede det ud til alle deres valgsteder, og andre ønsker at prøve med et par enkelte valgsteder først. Men helt overordnet set, må man sige, at Danmark er ved at gøre sig klar til et digitalt folketingsvalg”, fortæller Karen Nielsen, direktør i KMD og medlem af Regeringens Vækstforum.

Mere effektivt valg

Den digitale behandling af valgkortet betyder, at færre valgtilforordnede kan håndtere de vælgere, der hører til afstemningsstedet. Borgerne vil forhåbentlig opleve et hurtigere og mere effektivt valgsted samtidig med, at kommunerne kan afvikle valg med færre valgborde. Ved forrige kommunalvalg havde en række kommuner for første gang løsningen i brug.

”Vi har set ved kommunalvalget, at kommunerne fik mere effektive valgsteder. Det går langt hurtigere at få vælgerne forbi valgbordene, fordi de valgtilforordnede ikke først skal finde vælgernes navne i valglisten. På længere sigt vil det betyde, at der kan bruges færre tilforordnede vælgere på afstemningsstederne”, fortæller KMD direktør Karen Nielsen.

Digitalisering giver også nye statistikmuligheder undervejs på valgdagen.
”Brugen af digitale valglister betyder, at man får nye muligheder på valgstederne undervejs i forløbet. Eksempelvis kan man få et helt aktuelt indblik i fremmødet fordelt på aldersgrupper og køn”, forklarer Karen Nielsen.

I KMD har man foreløbig lavet aftaler med 29 kommuner om, at de skal benytte digitale valglister.


Sådan fungerer et digitalt valg

Med en pc og en stregkodescanner på valgbordet kan den valgtilforordnede hurtigt og nemt registrere vælgeren: Stregkoden på valgkortet scannes og accepteres, og vælgeren får sin stemmeseddel. Med KMD Digital Valgliste er valglisten opdateret med ændringer til lige før valgdagen. Det betyder bl. a., at der ikke er en manuel indskrivning af brevstemmer og manuel oprettelse og sletning af vælgere. Har vælgeren glemt sit valgkort, kan et erstatningsvalgkort med stregkode udskrives på afstemningsstedet.

Publiceret 12 January 2011 09:47