Dronning Margrethe og Prins Henrik har besluttet at rykke deres gravsted indenfor i Roskilde.

Dronning Margrethe og Prins Henrik har besluttet at rykke deres gravsted indenfor i Roskilde.

Tvillingerne skal ikke til Roskilde

Efterhånden begraves kun Danmarks regenter og deres ægtefæller i Domkirken

De nyfødte tvillinger hos kronprinsesse-parret, Frederik og Mary, skal efter al sandsynlighed ikke ligge i Roskilde Domkirke, når den tid en gang kommer. - Efterhånden er tendensen, at kun Danmarks regenter og deres ægtefæller, skal være her, fortæller formanden for Domsognets Menighedsråd, Lis M. Frederiksen. Hun har tidligere arbejdet som informationschef for kongehuset og ved derfor, hvad hun taler om. - Der er ingen bestemte regler, og i sidste ende er det den kongelige familie selv, der bestemmer, hvor de ønsker at blive begravet, forklarer Lis M. Frederiksen. I tidligere tider var det til gengæld almindeligt at begrave mange kongebørn i domkirken. En af Danmarks mest berømte konger, Christian den 4., har således sit helt eget kapel i flot nederlandsk renæssance, hvor han ligger med sin dronning, sønnen Frederik den 3. og dennes dronning.

Margrethe indendørs

Men samtidig er nogle af hans mange uægte børn med ’hustruen til venstre hånd’, Kirstine Munk stuvet pænt af vejen i kirkens krypter. I den nulevende kongefamilie har dronning Margrethe og prins Henrik allerede bestemt, at de alligevel ikke vil ligge udenfor, ved siden af hendes forældre, Frederik den 9. og Dronning Ingrid, der har fået opført en ny udendørs gravplads ved siden af det nordlige tårn. De skal nu i stedet begraves inde i Sct. Birgittes Kapel, der ligger i kirkens nordside, mellem Sct. Andreas Kapel og glücksborgernes familiekapel.

Kronprins Frederik og Mary kan også være sikre på at blive begravet her i byen.(Foto:Erling J.)

Kronprins Frederik og Mary kan også være sikre på at blive begravet her i byen.(Foto:Erling J.)

Joachim og Alexandra væk

Det er også overvejende sandsynligt, at kronprins Frederik, Mary og deres ældste søn, Christian, som efter planen også skal på tronen en gang, ender i Roskilde. Derimod ventes prins Joachim og hans prinsesse Marie at vælge deres sidste hvilested ved hans eget godt Schackenborg i Møgeltønder. Hans første kone, grevinden fra Hellerup, Alexandra, er hældt helt ud af familien og kan derfor slet ikke få en plads i Roskilde. Arveprins Knud skulle egentlig have været konge af Danmark, fordi hans storebror, Frederik den 9., kun havde døtre, men en ny grundlov i 1953 ændrede det, så Margrethe løb med tronen. Han ligger heller ikke i Roskilde. tk

Alexandra kan slet ikke få lov til at ligge i Roskilde.

Alexandra kan slet ikke få lov til at ligge i Roskilde.

Publiceret 13 January 2011 11:00