Flyvende Farmor alias skuespiller og tidligere teaterdirektør Jytte Abildstrøm skal give en miljøtale på RUC på fredag. Her ses hun i selskab med universitets-direktør Peter Lauritzen.

Flyvende Farmor alias skuespiller og tidligere teaterdirektør Jytte Abildstrøm skal give en miljøtale på RUC på fredag. Her ses hun i selskab med universitets-direktør Peter Lauritzen.

Farverig fredag på RUC

Universitet sender en grøn kampagne på vindmølle-vingerne. Flyvende Farmor hepper

Af
Jeppe Olsen

Hun blev folkeeje med tv-serien Sonja fra Saxogade sidst i 1960'erne. I 2001 lagde hun alen til sin popularitet med rollen som Flyvende Farmor.
Det seneste årti har Jytte Abildstrøm i stadig stigende grad brugt sin verdensberømthed i Danmark på at fremme sin kongstanke om bæredygtige miljø- og energi-løsninger.
- Det hepper jeg på, som hun siger til Roskilde Avis. Alt imens hele ansigtet stråler om kap med det karakteristiske røde hår.
På fredag hepper Flyvende Farmor på RUC.

Lysseslukkeri

Hun er inviteret til at tale, nåruniversitet skyder en grøn kampagne i gang. Målet på RUC er at reducere el-, varme- og vandforbruget med 20 pct inden 2105.
Og en symbolsk, men vigtig handling under fredagens grønne startskud er det at indvie RUCs egen vindmølle. En seks meter høj sag med et vingefang på to meter. Møllen kan male strøm til fem af RUCs industri-køleskabe på lavstøms-teknologi.
- Men pointen med vores egen vindmølle er først og fremmest symbolsk, forklarer universitets-direktør Peter Laurizen.
- Den står et iøjnefaldende sted på universitet for at minde ansatte og studenter om at slukke pc'erne og lyset og så videre.
- Hvis 8.000 studenter gør alt, hvad de kan i den retning, så er der meget at spare.

Denne seks meter høje vindmølle er en slags hovedperson i kampagnen Grøn RUC. Møllen skal minde studerende og medarbejdere om at slukke pc'ere og lyset med mere.

Denne seks meter høje vindmølle er en slags hovedperson i kampagnen Grøn RUC. Møllen skal minde studerende og medarbejdere om at slukke pc'ere og lyset med mere.

Efterlyser kompost-wc'er

Jytte Abildstrøm hilser RUCs grønne vilje velkommen.
- Godt, at RUC bliver forebillede for andre læreranstalter, siger hun.
Men når kampagnen går på mølle-vingerne vil Flyvende Farmor ikke nøjes med at heppe planerne velkommen.
Hun vil også plante økologiske frø til endnu mere omfattende tiltag.
- Sådan noget som komposttoiletter og genbrug af den fosfor, man kan udvinde af urin, kan man sagten sætte i gang på RUC.
- Man har mulighed for mange flere vindmøller og solceller. Når jeg kan lave det i miniature-format derhjemme, så kan både RUC og i princippet hele samfundet lykkes med det.

Efterlyser kompost-wc'er

Universitets-direktøren hilser Jytte Abildstrøms vsioner velkommen.
- Men målsætningen i 'Grøn RUC' er faktisk ret ambitiøs. Og den er realistisk. Det koster faktisk mange penge at at gøre de planlagte tiltag, og jeg har en økonomi at tænke på, forklarer han.
Her rammer Peter Lauritzen ned i en argumentation, Jytte Abildstrøm kun delvis anerkender. Efter hendes mening drejer den økonomiske mølle netop den anden vej rundt.
- Vi har slet ikke råd til at lade være med at sætte alle de grønne tiltag i gang, lyder det fra den farverige frue.

Fredagens program

13.30 Velkomst, rektor Ib Poulsen 13.50 Grøn RUC samarbejde, vicedirektør Connie Barfoed Universitets- og Bygningsstyrelsen 14.10 Grønne ambassadører, Universitetsdirektør Peter Lauritzen 15.00 Første spadestik til RUC’s nye vindmølle 15.10 Klimaminister Lykke Friis 15.20 Miljøforkæmper Jytte Abildstrøm 16.00 Fra Grønt RUC til Grøn RUC, Tue Damsø 16.30 Treefight for Sunlight 18.30 The Green Lives 19.30 Fredagsbaren spiller op 22.00 Tak for i dag Grøn RUC RUC vil inden 2015 reducere sit energiforbrug med 20 pct ved følgende tiltag: Bevægelsessensorer opsat på stinkskab Udskiftning af gamle lysstofs-armaturer med nye energivenlige armaturer og spoler Nedsættelse af driftstid på udendørsbelysning Opsætning af PIR (bevægelsessensorer) i alle kopirum Opsætning af PIR i plenum Opsætning af PIR/LED på alle renoverede toiletter Løbende udskiftning til sparepærer Elevatorbelysning ændret til LED og sparepære Køleanlæg til kølemontre i kantinen taget ud af funktion – erstattet med 5 køleskabe med kompressor

Publiceret 03 March 2011 10:15