Jeppe Pedersen føler sig uretfærdigt behandlet i Arbejdsretten og prøver at få ændret dommen med den millionstore bod.

Jeppe Pedersen føler sig uretfærdigt behandlet i Arbejdsretten og prøver at få ændret dommen med den millionstore bod.

Polakkerne kom tilbage til os

Jordbæravleren i Osted afviser at have betalt for lidt til udenlandske plukkere og prøver at få ændret million-dom i Arbejdsretten

Af
Af Torben Kristensen

- Mange af de polske og andre udenlandske plukkere kom jo tilbage til os året efter i 2010. Det er vel det bedste bevis på, at vi ikke har hverken underbetalt eller snydt dem, siger den 32-årige jordbæravler Jeppe Pedersen fra Osted.
Sammen med sin far Hans Chr. ejer han virksomheden Lykkesholm, som driver i alt 800 ha., derunder 50 med jordbær.
For et par uger siden blev virksomheden i Arbejdsretten dømt til at betale fagforeningen 3F over en million kr. i godtgørelse, fordi en stor gruppe udenlandske plukkere i sommeren 2009 ikke havde fået betaling nok for deres arbejde.
- Vi mener dommen er uretfærdig og forkert, så derfor prøver vi at få sagen genoptaget, siger Jeppe Pedersen.

Til 50 supermarkeder

Ifølge ham er alle forpligtelser som arbejdsgiver overholdt.
- Vi har givet dem den aftalte, overenstkomstmæssige akkord-løn, hvor man betaler pr. kilo plukket jordbær, siger Jeppe Pedersen.
- Men der var problemer i 2009, fordi vi havde nattefrost helt ind i juni. Derfor var der i en periode ikke nok at lave. Vi prøvede at skaffe dem arbejde andre steder eller sætte dem til at luge og beskære i jordbærmarkerne.
I løbet af en sæson høster Lykkesholm i alt 500.000 kilo jordbær og leverer til 50 supermarkeder i Roskilde og København samt til en grossist.

Ændrede regler

Jeppe Pedersen mener, at problemet bl.a. kan være opstået, fordi reglerne om ’øst-arbejdere’ blev ændret 1. maj i foråret 2009.
- Tidligere måtte de kun komme til Danmark, hvis de fik 37 timers arbejde i en hel uge. Men det blev altså lavet om, så man kun var garanteret 15 timer ugentlig – naturligvis stadig til overenstkomstbestemt akkord.
Derfor er flere af polakkerne og de øvrige blevet præsenteret for tilbud om 37 timers arbejde, da de før 1. maj sagde ja til at komme til Danmark.
Jeppe Pedersen fremhæver også, at Lykkesholm betaler 6,25 kr. pr. kilo, hvilket rent faktisk er mere, end Arbejdsretten tidligere har godkendt hos en jordbæravler på Fyn, der gav 5,80 kr. pr kilo.

For tidligt til skolebørn

Ejeren af Lykkesholm mener, at det reelt er umuligt at skaffe danske plukkere.
- Tidligere kunne studenter og skoleelever tjene penge på det, men efterhånden er sæsonen for jordbær rykket frem – og samtidig er skoleferien nu senere. Så det er håbløst.
Arbejdsretten er oprettet af arbejdsgivere og den rigtige LO-fagbevægelse i forening, og de to parter udpeger også dommerne.
I denne sag var det den kendte jurist Thomas Rørdam, der afsagde dommen. Normalt skal der dog i en sag af denne størrelse tre Højesterets-dommere til, og det er endnu en grund til, at Jeppe Pedersen og hans firma ønsker afgørelsen prøvet igen.

Publiceret 13 March 2011 10:00