Forbrugerne skal ikke være prøvekaniner

Af
Af Christel Schaldemose

medlem af Europa-Parlamentet (S).

Vi danskere lever i en verden fyldt med kemi. Og da de færreste af os kan gennemskue, hvor farlige vores dagligdagsplejeprodukter er, må vi stole på, at vores shampoo eller solcreme ikke skader os selv eller vores børn.
Desværre er det ikke noget, vi kan tage for givet. Da jeg forleden læste, at solcreme med potentielt skadelige nano-stoffer ikke kræver nogen mærkning før år 2013, blev jeg forskrækket. Det kan ikke være rigtigt, at forbrugerne skal være prøvekaniner for industrien i de næste to år.
Nano-partiklerne har givet DNA-skader på mus - og nu tillader vi dem i produkter til mennesker. Det er dybt uforståeligt, og det understreger tydeligt, at vi ikke kan overlade den slags ansvar til producenterne.
Som lovgivningen er i dag, er det op til det enkelte kosmetikfirma at afgøre, om et produkt indeholder farlige stoffer. Men det er jo som at sætte ræven til at vogte gæs. Hvilken fabrikant ved sine fulde fem vil frivilligt angive, at hans eller hendes produkt kan være farligt?
Derfor må vi politikere skride ind. Det mindste vi kan gøre er da at mærke produkter med nano-stoffer, så forbrugerne kan tage stilling på et ordentligt og oplyst grundlag.

Publiceret 25 March 2011 10:00