Zenia Stampe har vist sig at være en stærk radikal, som den royale og religiøse fløj ikke havde held til at vælte.

Zenia Stampe har vist sig at være en stærk radikal, som den royale og religiøse fløj ikke havde held til at vælte.

R-kuppet mod Zenia floppede

Tidligere formand havde forberedt angreb i flere måneder - men folketingskandidaten overlevede i fin stil

Den tidligere radikale formand i Roskilde, Sigrid Holmbjerg, havde forberedt et kup, der skulle vælte partiets lokale folketingskandidat, Zenia Stampe, men det blev i stedet hende selv, der måtte trække sig, fortæller netavisen altinget.dk.
Baggrunden var, at Zenia, der er formand for den republikanske bevægelse i Danmark, i skarpe vendinger kritiserede kongehusets rolle og arbejde.
Denne holdning vakte utilfredshed hos nogle af partiets meget royale og religiøse elementer i Roskilde, selv om hun har idehistorien på sin side.
I løbet af vinteren forberedte Holmbjerg og hendes fløj, der er kaldt 'Mosefundene fra Jyllinge' et attentat mod Stampe.
De prøvede at finde en anden kandidat for at få hende vippet, men det lykkedes ikke, fordi R-formanden mistede sit flertal i bestyrelsen, da en af hendes støtter gik ud af personlige grunde.

Ingelise i fare

Ifølge altinget dk går utilfredsheden med Stampe hos den traditions-prægede fløj længere tilbage til kommunalvalget i 2009.
Her valgte Zenia pludselig også at stille op til både kommunal- og regionsvalg i Roskilde.
En del af partiet frygtede, at det kunne bringe deres foretrukne kandidat, Ingelise Hansen fra Jyllinge, i fare.
Derfor indførte partiet i Roskilde i al hast partiliste - fremfor sideordnet opstilling, hvor de personlige stemmer er udslagsgivende.
Det betød, at Ingelise Hansen som nr. 1 på listen, der kun fik tredjeflest stemmer, blev valgt til Roskilde byråd, mens partiets store stemmesluger Samira Ahmad ikke kom ind i denne omgang.

Slås mod Helveg

Selv om det mislykkede kup mod Zenia, hvor 'mose-fløjen' bagefter trak sig fra bestyrelsen, har givet nogle efterdønninger i partiet, vurderer altinget.dk, at den unge og markante republikaner stadig har chancer ved det kommende folketingsvalg.
Da De Radikale på Sjælland kun ventes at få ét mandat, skal hun slås med den mere traditionelle Rasmus Helveg Petersen fra det gamle politiker-dynasti.
Han er opstillet i partiets gamle højborg Holbæk, men det har Roskilde- og Lejre-området nu også været.
Zenia, der selv er tidligere formand for Radikal Ungdom, støttes markant af ungdomsorganisationen, og den nye formand i Roskilde, Kristian Borch, har sammen med sin bestyrelse også sværget hende troskab.
Hun har også gentagne gange demonstreret evnen til at vinde politiske sejre - f.eks. på den nylige generalforsamling i Roskilde og på sidste års landsmøde, hvor nogle 'ældre nisser' forgæves prøvede at vippe hende som næstformand.


Publiceret 01 May 2011 09:00