(Ill. foto: Colourbox).

(Ill. foto: Colourbox).

Landets hurtigste trombolyse-team

Roskilde Sygehus er landets hurtigste til døgnet rundt at trombolyse-behandle patienter med blodprop i hjernen. Der går i gennemsnit kun 50 minutter, fra patienten ankommer, til scanninger og forundersøgelser er gennemført, og behandlingen er i gang.
Siden specialeansvarlig overlæge Karsten Ellemann sammen med et ekspertteam 1. september 2008 kunne åbne op for dette tilbud til alle regionens borgere, har man hjulpet over 300 patienter.
Der trombolysebehandles i øjeblikket cirka 150 patienter årligt i Region Sjælland. Kun på Århus Universitetshospital er der flere patienter, der får denne behandling.
- Vi har haft rigtig mange gode behandlingsresultater, fordi vi hurtigt kan sætte ind med den specielle trombolysebehandling. Det skyldes blandt andet, at vi har en trombolysekyndig overlæge i vagt døgnet rundt. Det er vigtigt, at patienten kommer til os så hurtigt som overhovedet muligt, hvis behandlingen skal have optimal virkning, siger Karsten Ellemann.
Halvdelen af de trombolysebehandlede har tre måneder efter trombolyse ingen eller kun minimale symptomer.
- Men årligt er der desværre mellem 30 og 50 patienter i Region Sjælland, hvor trombolyse-behandlingen ikke hjælper optimalt. Her findes nu en ny mulighed for at forsøge at redde patienterne fra svære handicaps. Med denne såkaldte trombektomi forsøger man fysisk at trække den blodprop, der ikke blev opløst ved trombolysen, ud, siger Karsten Ellemann.
Trombektomi er en ny behandlingsform, der stadig er under udvikling i Danmark. Sundhedsstyrelsen har besluttet, at denne særlige ekspertise i øjeblikket kun skal udvikles på tre sygehuse, nemlig i henholdsvis Århus, Odense og København. Trombolysecenteret i Roskilde overflytter patienter, der kan have gavn af den nye trombektomi-behandling til Rigshospitalet.
pm

Publiceret 03 May 2011 17:30