DEBAT:

Helle Thorning-Schmidt vil fodre hunden med sin egen hale

Af
Af Michael Aastrup Jensen

MF

udenrigspolitisk ordfører (V)

valgt i Østjylland


I Finansministeriet forhandles der på livet løs. Omfanget af de økonomiske udfordringer tilsiger, at vi må og skal finde en løsning, der fremtidssikrer vores velfærd. Alternativet er et samfund, hvor det kommer til at knibe alvorligt med penge til skoler og hospitaler.
Socialdemokraterne og SF nægter imidlertid at se de barske realiteter i øjnene. Alternativt tør de ikke indrømme overfor vælgerne, hvor galt det står til og fortælle, hvad de reelt vil gøre for at løse de økonomiske udfordringer.
 Hidtil har mantraet været at bruge flere penge. Det betyder, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal mangler ikke mindre end 63 milliarder kroner for at få regnestykket til at gå op. Det er en hel del, og deres gyldne plan om, at et øget offentligt forbrug i sidste ende vil skæppe i statskassen, minder mest af alt om at fodre hunden med sin egen hale.
 Derfor kom det ikke som nogen overraskelse, da Nationalbankens direktør, Nils Bernstein, i sidste måned kritiserede den røde plan og advarede om, at den rent faktisk kunne skade Danmarks økonomi. Årsagen er, at vi allerede har fået gang i hjulene bl.a. ved at foretage massive investeringer i offentligt byggeri.
 Væksten har betydet at arbejdsløsheden er toppet på et niveau, der er lavere end, hvad den var på noget tidspunkt under Poul Nyrup Rasmussen. Hvis staten poster flere penge (som den ikke har) ud i samfundet, vil det få priserne og dernæst arbejdsløsheden til at stige, som vi så det under Anker Jørgensen.
 Eneste reelle løsning er derimod at se lidt længere ud i fremtiden end blot det næste folketingsvalg. Gør vi det, kan vi konstatere, at vi bliver stadig færre til at tjene de penge, der skal betale for en velfærd, som i øvrigt bliver dyrere og dyrere.
 Socialdemokraterne og SF kan i lighed med os andre ikke plukke pengene fra træerne, så i sidste ende er de nødt til enten at svigte deres mange dyre løfter eller sætte skatten op. Vælger Helle Thorning-Schmidt den sidste løsning, vil det for en almindelig LO-familie med to børn betyde 44.500 kroner mindre om året til mad, tøj og fornøjelser.
 I Venstre hylder vi princippet om at sætte tæring efter næring. Derfor har vi fremlagt en plan, for hvordan vi ved at gennemføre en række nødvendige reformer, vil sikre, at der også er penge til hospitaler og skoler i 2020 – uden at hæve skatterne!
 

Publiceret 03 May 2011 22:05