Læsevanskeligheder

Hej Vibe
Vores datter på snart 8 år kan endnu ikke læse. Hun har også stadig svært ved nogle af bogstaverne og deres lyde. Hun skal begynde i 2. kl. efter sommerferien.
Vi har det sidste halve år læst med hende næsten en time hver dag for at nå gennem lektierne, men det er et helvede. Hun kan og vil ikke. Hun græder og plager om at blive fri. Vi synes efterhånden, at det fylder hele vores hverdag.
Jeg synes det er rædselsfuldt hver eneste dag, at tvinge hende til noget, hun virkelig ikke vil, men jeg er også meget bekymret for, hvad der vil ske, hvis vi holder op, og hun aldrig lærer at læse. I skolen siger de, at det er vigtigt, at vi fortsætter, selvom det endnu ikke har givet noget særligt resultat. Jeg ved godt, at du ikke kan lære vores datter at læse, men håber alligevel, at du har et godt råd til os.
Mvh.
S.S.
Kære SS
Tak for din mail. Der er rigtig mange forældre, der kender til det du oplever.
Når vi skal lære noget nyt, er det nødvendigt, at vi er trygge, motiverede og har tillid til at vi kan. Hvis ikke det er tilfældet lærer vi stort set intet, og den smule viden vi måske måtte opsnuse sætter sig ikke rigtigt fast.
Det er formodentlig helt rigtigt når I oplever denne opslidende og smertefulde lektielæsningen som meningsløs og uden resultat. Det vigtigste er nu at få vendt den onde cirkel for Jer og Jeres datter til noget positivt.
Det er selvfølgelig vigtigt, at Jeres datter stadig får læst lektien, så hun kan følge med i, hvad der foregår i skolen, men jeg foreslår at det fremover er jer, der læser, og hende der lytter. Sørg for at det bliver RART, TRYGT og HYGGELIGT. Tag hende evt. på skødet, sørg for en god stemning, drik lidt saft eller hvad der nu skal til. INGEN krav, kun forkælelse.
Fortæl hende at I synes, at hun har arbejdet så hårdt og så længe, at hun fortjener at få fri, og at I nok skal hjælpe hende med at læse fra nu af. Når I har læst lektien kan I evt. spørge hende om noget, som I ved hun kan svare rigtigt på. For eksempel: ”Hvad hedder drengen i historien?”.  Sørg for at rose hende for hendes svar og indsats. Kun få spørgsmål.
Læs også historier for hende, som hun vælger. Tag en tur på biblioteket, læs skilte, aviser, reklamer for hende. Sørg for at bøger og læsning fylder i hverdagen men på en tryg, sjov og legende måde. – Leg lyd- og bogstavlege så ofte som muligt. Bed for eksempel om det der begynder med ”K” ved middagsbordet, løb i et ”S” på græsset, Klip bogstaver ud og leg med dem, osv. – Vær hele tiden opmærksom på at hun har LYST. Det må ikke være et pres, så må det hellere vente.
Jeres datter skal nok få lært at læse. Det er faktisk ret svært at forhindre et barn i at lære at læse! Hav tillid til hende og hendes evner. Det vil i høj grad hjælpe hende til selv at få det.
Fortæl hende at hun er dejlig, at hun er præcis, som hun skal være, at hun nok skal få lært at læse og at I elsker hende.
Tålmod, tillid og kærlighed.
God fornøjelse.
De kærligste hilsner
Vibe
---
Mail dit spørgsmål til: redaktion@kmc-as.dk
Eller send det til: Lørdagsavisen.dk, Galoche Allé 16, 4600 Køge. Mærket: ”Brevkassen”.

Publiceret 06 May 2011 11:00