Håndtegn og rapper-attitude. Skønt sprogene er forskellige, er rappens udtryk internationalt.

Håndtegn og rapper-attitude. Skønt sprogene er forskellige, er rappens udtryk internationalt.

Rap i Hastrupparken:

Køge møder Senegal

De unge rapperlærlinge i Hastrupparken fik inspiration fra to senegalesiske rappere, som fortalte om deres hjemland og gav gode råd til drengene.

I denne uge havde underviserne i Streetways inviteret "gadepolitikerne" Matador og Mustaf fra Senegal til Hastrupparken. Målet var at give drengene i rap-workshoppen indblik i rap fra en anden del af verden. En verden hvor rappen blandt andet bruges til udbredelse af politiske budskaber.
-Jeg rapper på wolof, som er et af de oprindelige sprog i Senegal, forklarer Matador på engelsk, inden han går i gang med sin optræden.
- Min rap handler om kamp og sult. Om at vi er kommet til et vendepunkt, hvor vi kan ændre på tingene, uddyber han, inden hans stemme lyder i højttalerne i Kulturhuset i Hastrupparken. Den er dyb og levende og spytter fremmedartede ord ud til drengene på stolerækkerne. Drengene lytter betagede til fortællingen, skønt de ikke forstår det fremmedartede sprog. De rokker med til rytmen og ser ud til at være helt indforståede med Matadors fortælling.
Efter rappen - og de efterfølgende klapsalver og tilråb - deler drengene deres indtryk med hinanden
- Jeg lagde bedre mærke til, hvordan han bevægede sig, fordi jeg ikke forstår ordene, siger Omar, der bor i Hastrupparken.
De er enige om, at Matador kom ud over scenekanten med sine fagter og sit udtryk.
- Man blev revet med, fordi han fik os til at synge med i omkvædet, siger en dreng med kasket. Snakken giver anledning til også at vende drengenes egen optræden.
- I skal også huske jeres udtryk, når I går på scenen, forklarer underviseren Mund De Carlo.
- Udtrykket er vigtigt, fordi det understøtter det, I vil sige med jeres tekst, uddyber han.
Drengene skal optræde til Streetdays i Hastrupparken den 18. juni, så det er råd, som de kan bruge, når de øver sig de næste måneder.

Rap som politisk talerør

Efter Mustaf og Matadors minikoncert er der tid til snak. Og en helt masse spørgsmål. Drengene vil vide, om rapperne er kendte i Senegal. Er de stjerner i deres hjemland? Med 2000 publikummer eller flere til deres optrædener er drengene enige om, at det må være to kendte rappere, de har besøg af. Spørgsmålet får Mustaf til at fortælle om den tætte sammenhæng mellem rap og politik i hans hjemland.
- I USA rapper stjernerne om rigdom og seje biler, fortæller Mustaf og fortsætter sin talestrøm:
- Det har jo ikke noget med virkeligheden at gøre! Jeg rapper om de ting, som bør ændres i mit land. Om systemet der ikke fungerer, fordi mange børn ikke går i skole. Musik skal handle om noget, for at det gør en forskel for mig, siger han.
Netop børnene og de unge fylder i snakken mellem drengene og de to senegalesiske rappere. Drengene vil vide, om børn og unge i Senegal er som dem. - Går de i det samme tøj, som os? vil én vide.
- De ligner jer på mange måder. De har også smart tøj. Men de har ikke samme muligheder, som I har, forklarer Matador.
- De drømmer måske også om at rappe, men de har ikke et sted som det her, hvor de kan komme og lære det, forklarer han. På den måde er I heldige, slutter han.
Efter en god times tid med fokus på Vestafrika ender workshoppen tilbage i drengenes vante dagligdag. De optræder for senegaleserne og synger om deres nabolag, deres familie, deres liv. Mustaf og Matador klapper og danser til.
mr

Fakta

Streetways-projektet kører i Hastrupparken og Søparken frem til sommer. Det afsluttes med festivalen "Streetdays", som foregår den 18. og 19. juni. Udover rap er der også streetdance på tapetet hver torsdag i Hastrupparken. Projektet er iværksat af Køge Kommune i samarbejde med Køge Boligselskab og Lejerbo. Projektet støttes af Integrationsministeriet. Find info om aktiviteterne på Facebook – se siderne "Kulturhuset Hastrupparken" og "Streetways".

Publiceret 06 May 2011 13:15