Claire Dungey brugte 14 dage i landsbyen Biraara, hvor hun boede i en lerhytte med bliktag.

Claire Dungey brugte 14 dage i landsbyen Biraara, hvor hun boede i en lerhytte med bliktag.

Studerende boede i lerhytte i Uganda

Antropologistuderende Claire Dungey var i praktik i Uganda, hvor hun boede 14 dage i en landsby

For næsten et år siden, nemlig i august 2010, vinkede den antropologistuderende Claire Dungey farvel til læsesalen på Moesgård. Som så mange andre studerende skulle hun i praktik, men da hendes praktiksted hed Care Danmark, var det en lidt alternativ oplevelse.
Hun tog til det sydvestlige hjørne af Uganda, hvor hun i fire måneder havde sin vante gang blandt det lokale batwafolk.
Claire var taget til Uganda for at lære om forholdene blandt batwaerne, men de gode forhold i byen Kabale skiftede hun hurtigt ud med noget lidt mere simpelt.

Lerhytter og bliktag

For at få så meget ud af turen som muligt, ville Claire ikke bare høre batwaerne fortælle om deres dagligdag. Hun ville selv opleve den.
Derfor tog hun i 14 dage til den lille landsby Biraara, hvor en lerhytte med bliktag var vild luksus.
"Jeg boede i en hytte med bliktag, men mange er ikke så heldige. Det var rigtig svært at ligge i sin hytte om natten og høre regnen tromme på bliktaget og vide, at mange bliver syge, fordi deres hytter kun har tag af blade og kviste, der ikke kan holde regnen ude," fortæller hun.

Barskt liv

Landsbylivet er barkst på Ugandas bakkeskråninger, og det meste af dagene gik med at hente vand fra sumpen og grave efter kartofler i timevis for at få mad på bordet.
"For mig er det vigtigt at møde folk på deres egne præmisser og prøve at forstå livet ud fra deres virkelighed og logik. Jeg tror, vi kan lære meget af hinandens måde at leve på," fortæller Claire, der siden er startet som fortæller for Care og holder gratis foredrag.
Care Danmarks fortællerkorps tæller 14 personer, som alle har oplevet Cares arbejde i felten på nært hold. De kan bookes gratis af skoler, virksomheder, foreninger og andre, hvor de både fortæller om deres egne oplevelser og Cares projekter i ulandene.

Publiceret 10 May 2011 12:00