Enan Galaly (i midten), nyudnævnt ambassadør for Historiske Relationer, mellem Hans Kongelige Højhed Prins Henrik (th) og Udenrigsminister Lene Espersen.

Enan Galaly (i midten), nyudnævnt ambassadør for Historiske Relationer, mellem Hans Kongelige Højhed Prins Henrik (th) og Udenrigsminister Lene Espersen.

Flot hæder til Enan Galaly

Udenrigsministeriet udnævner ejeren af bl.a. Hotel Hvide Hus i Køge, Enan Galaly, til Ambassadør for Historiske Relationer

Udenrigsminister Lene Espersen har udnævnt den dansk-egyptiske koncernchef for Helnan International Hotels - som også inkluderer Hotel Hvide Hus i Køge - Enan Galaly, til Ambassadør for Historiske Relationer med Mellemøsten og Den Arabiske Verden.
Det betød, at bl.a. de to store arabiske TV-stationer, MBC og Al Arabiya netop har været en tur forbi Køge, for at få et portræt og interview med Enan Galaly.
Enan Galaly modtog titlen ved et arrangement i det Kongelige Danske Bibliotek under overværelse af ca. 500 gæster – deriblandt Hans Kongelige Højhed Prins Henrik samt danske og udenlandske repræsentanter fra forskellige samfundssektorer.
Udnævnelsen fandt sted i anledning af det 250-årige jubilæum for Den Kongelige Danske Ekspedition til Mellemøsten (1761-1767), som blev udsendt af Kong Frederik den Femte og ledet af Carsten Niebuhr samt andre videnskabsfolk.
I sin takketale lagde Enan Galaly vægt på sit engagement for at skabe forståelse mellem Danmark, Mellemøsten og den arabiske verden:
- Det er en stor ære for mig at være Ambassadør for Historiske Relationer og modtage den respekt, som titlen indebærer. Jeg vil bruge min hjerne, hjerte og hænder til at fortsætte dér, hvor Den Kongelige Danske Ekspedition slap og således styrke relationerne og forståelsen mellem Danmark og den del af verden, som jeg kommer fra. I dag er der mere brug for det end nogensinde før. Jeg har en dansk hjerne og et egyptisk-arabisk hjerte – og sådan vil det altid blive ved med at være. Mit store ønske er, at vi viderebygger broerne mellem de lande og kulturer, der alle udgør en vigtig del af mit liv.
Som Ambassadør for Historiske Relationer vil Enan Galaly i den nærmeste fremtid arrangere en lang række begivenheder, der alle har til formål at fremme relationerne mellem Danmark, Mellemøsten og den arabiske verden. I den forbindelse vil Galaly rejse til nogle af de lande, byer og steder, som Den Kongelige Danske Ekspedition besøgte i årene 1761-1767.
Enan Galaly begyndte sin karriere i Danmark som opvasker for at tjene til et måltid mad.
Han siger om sin første tid i Danmark: ”Da jeg kom til Danmark, havde jeg ingen uddannelse eller penge – min eneste bagage var de menneskelige værdier, som Carsten Niebuhr opdagede på rejsen til det fremmede. Dengang satte jeg mig det mål at samle erfaring og opnå respekt blandt danskerne.”
Siden da har fremmedarbejderen – som Galaly stadig kalder sig selv – modtaget anerkendelse både i Danmark og udlandet. Han er Ridder af Dannebrog for Hendes Majestæt Dronningen og er blevet udnævnt til æresdoktor på en række internationale universiteter.
Senest på et af de mest anerkendte universiteter i USA, Fairleigh Dickinson University, hvor koncernchefen holdt tale for ca. 14.000 tilhørere. Sidste år blev Galaly endvidere indbudt af Præsident Barack Obama til kongressen ”Presidential Summit Meeting” i Washington D.C. og i den forbindelse præsenteret som ”The World's most famous dishwasher” på den amerikanske regerings hjemmeside.
pm

Publiceret 11 May 2011 08:45