Folk nød udsigten. (Privatfoto).

Folk nød udsigten. (Privatfoto).

Udviklingen af Køge Kyst skudt i gang

Op mod 400 mennesker besøgte Køge Kyst-området lørdag den 7. maj, hvor Etape 0 i udviklingen af Køges nye bydel blev indviet med dans, harmonikamusik, leg, kunst, hygge og grillmad langs Tråden – et nyt forløb, som forbinder Køge Torv med Køge Bugt, og som skal skabe liv i den nye bydel allerede før der bygges og anlægges.
Borgmester Marie Stærke indviede ”Etape 0” i udviklingen af Køge Kyst. Indvielsen blev markeret med åbningen af Tråden - Køges nye forbindelse mellem Køge Torv og Køge Bugt - som inviterer køgenserne til at tage området i brug til leg, kreativitet, sport, hygge og meget mere.
Den invitation tog op mod 400 køgensere i mod. Med stor nysgerrighed blev nogle af de nye steder langs Tråden udforsket og taget i brug. Folk i alle aldre spillede bold, skatede, dansede, snakkede og passede højbede i Tidsrummet, mens andre grillede pølser, fik en øl, drak kaffe og spiste kage under sejldugens skygge på Udsigten helt ude ved Køge Bugt. Dér kunne de også nyde tonerne fra et harmonikaorkester.

Fortællinger om fortiden og fremtiden

Tråden bindes visuelt sammen af 18 informationssteler, hvoraf den første på Køge Torv blev afsløret af Borgmester Marie Stærke ved indvielsen af Etape 0. Stelerne fortæller i ord og billeder historien om lige netop dét sted, de står, og i sensommeren vil de også blive brugt til at fortælle om udviklingen af Køge Kyst-området. Stelerne bliver dekoreret af billedkunstner Cai Ulrich Von Platen.
Lørdag eftermiddag fik fortællingerne liv ved to rundvisninger i Køge Kyst-området, som henholdsvis Køge Kyst og Køge Byarkiv stod for. Køge Byarkiv fokuserede på Køge Kyst-områdets forskellige funktioner igennem tiderne, mens projektdirektør i Køge Kyst, Jes Møller, gav tilhørerne en mulighed for at få mere indsigt i planerne for udviklingen af Køge Kyst-området.
Begge rundvisninger endte ved Udsigten, hvor de 50 interesserede turgængere kunne få stillet sulten og tørsten sammen med de mange andre besøgende.

Borgmester Marie Stærke indviede ”Etape 0” i udviklingen af Køge Kyst. (Privatfoto).

Borgmester Marie Stærke indviede ”Etape 0” i udviklingen af Køge Kyst. (Privatfoto).

Kultur for alle

Indvielsen af Etape 0 viste, at Køge har et kulturliv for alle, som med åbningen af Tråden har fået nye muligheder for at leve. F.eks. blev den første bænk i projektet ”Nyd Kanten” indviet.
Den kunstnerisk udformede bænk er lavet af borgere med forskellige etniske herkomster, og flere bænke kommer til i løbet af 2011. I Tidsrummet var der danseundervisning, og i Gule Hal fortalte Køge Maritime Aktivitetscenter de mange fremmødte om deres modelskibsbyggeri, som tager udgangspunkt i vrag på bunden af Køge Bugt.
På Engen ved Tapperiet trak graffitifestivalen ”Write4Gold Scandinavia 2011” en masse besøgende til, som nød livet på græsset i forårssolen, mens de så graffitikunstnere fra hele Skandinavien konkurrere om at lave det flotteste værk på nogle opsatte plader på Engen ved Tapperiet.
Samtidig åbnede den 2 kilometer lange gadekunstrute ”Walk This Way”, som bl.a. bugter sig langs Tråden. De mange hundrede mennesker, som tog turen langs ruten, kunne bl.a. kan se Klapbroen på Søndre Havn indhyllet i mangefarvet strik og betragte spektakulære malerier på industribygningerne på Søndre Havn.
- Bare fordi det er provins, behøver det ikke være provinsielt, sagde borgmester Marie Stærke blandt andet i sin tale ved indvielsen af Etape 0, og refererede dermed til teksten på et af kunstværkerne i Walk This Way. Og ambitionerne med udviklingen af Køge Kyst er høje. Køge Kyst skal være byen for livet.
Vejen der til går blandt igennem virkeliggørelsen af Etape 0, som skal skabe liv i den nye bydel allerede før der bygges huse og anlægges veje. Køge Kyst offentliggør udviklingsplanen til august, hvor borgere, interessenter og aktører får mulighed for at debattere planen. Med indvielsen af Etape 0 i lørdags har Køge Kyst allerede taget hul på virkeliggørelsen af udviklingsplanen.
pm

Stelen på Torvet.

Stelen på Torvet.

Publiceret 11 May 2011 13:15