Undervej i smagsoplevelsen på Sagafjord blev der serveret Carpaccio af letstegt marineret Bisonmørbrad. Palles vin-valg hertil var 2008 Chateau Gloria - Saint Julien fra Bordeaux, der er hans favorit-distrikt.

Undervej i smagsoplevelsen på Sagafjord blev der serveret Carpaccio af letstegt marineret Bisonmørbrad. Palles vin-valg hertil var 2008 Chateau Gloria - Saint Julien fra Bordeaux, der er hans favorit-distrikt.

En sejltur i vinens verden

Sagafjord var ladet med gourmet-mad og Pallesens vin-ekspertise

Skibet var ladet med 70 mad- og vin-interesserede gæster, da Sagafjord torsdag aften i sidste uge stævnede ud på fjordens sølvblå vand. Skibets kaptajn tog sig kyndigt af søkort og sejlrender. I restauranten var den folkekære skuespiller Per Pallesen styrmanden gennem et vinkort sammensat specielt til denne forårsaften for feinschmeckere. Hans interesse for de ædle drikke går langt tilbage. - Jeg begyndte at interesserer mig for vin, da jeg i starten af 1960’erne var skuespillerelev på Ålborg Teater, fortalte skuespilleren og vinkenderen med forkærlighed for de franske druer. - I teater-ejendommen lå en købmand, og han introducerede mig til kvalitetsvin. - Jeg var nysgerrig, for jeg kendte jo kun ’den med tyren’, som blev serveret til min konfirmation nogle år forinden, huskede Pallesen højt for publikum.

Herlig hummer

Sagafjords køkkenchef Nicholas Christensen præsenterede de syv spændende og yderst flotte retter efterhånden som de blev serveret. Først en halv dansk hummer pr person. Og godt tre timer senere en kraftig chokoladekage tilsmagt med mørk rom som prikken over i’et at gå fra borde på. Om carpaccio’en af marineret bisson-mørbrad i tredje ret oplyste køkkenchefen den overraskende og eksotiske detalje, at kødet var dansk og kommer fra Fyn. Per Pallesen var allerede efter første forret på banen bevæbnet med mikrofon og en humør-bombe: - Forretten får mig til at tænke på historien om manden, der kommer ind på hotellet og spørger: ’- Har De hummer?’

Per Pallesen har interesseret sig for vin siden sine helt unge år på Ålborg Teaterskole først i 1960'erne. På Sagafjord øste han ud af sin viden - krydret med både spændende og vittige anekdoter.

Per Pallesen har interesseret sig for vin siden sine helt unge år på Ålborg Teaterskole først i 1960'erne. På Sagafjord øste han ud af sin viden - krydret med både spændende og vittige anekdoter.

Pallesen i hopla

- Hvortil hotellets mand svarer: nej. ’- Vi har kun rigtige værelser i den bedste stand’. Den muntre skuespiller og teater-direktør trak dog også tæppet til side for sin store vinviden – alt imens han fordelte sol og vind lige mellem Frankrigs tre store distrikter Rhone, Bordeaux og Bourgogne - og gav gode råd om serveringstemperaturer og opbevaring. - Foruden proptrækkeren er vinens værste fjender: Direkte sollys, varme og bevægelse. Før sejlstart forklarede Pallesen avisens udsendte, at gourmet-arrangementet var planlagt med udgangspunkt i vinene.

Pallens i selskab med vinleverandørerne fra Otto Suenson Mikael Torlyk og Flemming Brodthagen. I hånden har skuespilleren aftenens ypperste vin, en 2007 Griotte Chambertin, Domaine Ponsot fra det berømmede Bourgogne.

Pallens i selskab med vinleverandørerne fra Otto Suenson Mikael Torlyk og Flemming Brodthagen. I hånden har skuespilleren aftenens ypperste vin, en 2007 Griotte Chambertin, Domaine Ponsot fra det berømmede Bourgogne.

Først vin siden mad

- Det er vinene, jeg har forstand på, begrundede han. - Når jeg skulle være med, ville vi alle gerne, at det blev på den måde. Og i modsætning til at starte med maden og siden koble vinen på, mener jeg, at man med fordel kan gå den anden vej rundt. - Det kræver viden og dygtighed. Men det havde jeg en tryg fornemmelse af var helt på plads med Sagafjords og Otto Suensons (vinleverandørens, red.) folk. jep

Publiceret 15 May 2011 09:00