Savner min bror

Hej Vibe
Min bror og jeg er ved at miste kontakten til hinanden og det er jeg rigtig ked af. Jeg savner ham og når vi taler sammen i telefonen en sjælden gang har vi egentlig god kontakt selvom han altid skynder sig at sige "det går så hurtigt og jeg har så travlt" ligesom et indirekte forsvar/undskyldning for at vi stort set aldrig ses (Til jul en time hvor han lige suser forbi med en gave til min datter) og så måske en enkelt gang mere i løbet af året.
Vi bor 30 km fra hinanden. Situationen har været sådan de sidste 5 år siden vores mor blev alvorligt syg af cancer.
Vores far døde for 25 år siden, og min mor er alene. Jeg var alene om at tage mig af min mor både mens hun var indlagt og gennem det lange sygdomsforløb der fulgte hvor hun var hjemme og ikke kunne klare sig selv. Og jeg var bange for at miste hende. (Jeg bor i samme by som min mor - så min bror bor altså 30 km derfra).
Min bror besøgte hende få gange på sygehuset og et par gange i løbet af det år hvor hun var syg hjemme. Jeg forsøgte at tale med min bror på en ordentlig måde og bede ham om at hjælpe med lidt af det praktiske + give min mor den kærlige omsorg hun havde brug for. Min mor var også utrolig ked af, at han næsten aldrig besøgte hende.
Han lovede hver gang at hjælpe mere til, men det skete aldrig. Og til sidst mistede jeg besindelsen og skældte både ham voldsomt ud i telefonen over at han svigtede både mig og min mor.
Det medførte at min bror og svigerinde fuldstændig "slog hånden" af mig og min datter. Min svigerinde har jeg ikke set eller talt med siden. Jeg har undskyldt min voldsomme adfærd og forsøgt at få ham til at forstå min situation.
Men selvom han siger, at han forstå har det ikke medført mere samvær. Jeg savner ham og de få gange når jeg taler med ham i telefon giver jeg også udtryk for det uden at bebrejde - jeg bliver altid glad når jeg hører hans stemme og de få gange jeg ser ham fyldes jeg også af glæde - og det ved han.
Hvad skal jeg gøre? Jeg savner ham og det gør mig også utrolig ondt at se min mor lide under savnet af sin søn, for hende besøger han heller aldrig. Hun er heldigvis blevet 100% helbredt og har det fysisk godt. Jeg håber virkelig du har et godt råd til mig, så jeg kan komme ud af denne smertefulde situation.
Med venlig hilsen
LL
Kære LL
Mange tak for din mail. Mens jeg læste den, blev jeg optaget af at prøve at finde ud af, hvad der mon foregår i din bror. – Hvorfor han vælger at trække sig.
Måske kender du også til denne reaktion. Det er ikke ualmindeligt, at når noget bliver svært og smertefuldt i forholdet til et af vores medmennesker, det være sig partner, kollega, chef, ven, mor, far, eller som her bror, flytter vi vores opmærksomhed over i den anden person. Vi prøver at regne ud, hvad denne tænker, føler og har brug for. Vi forestiller os, mere eller mindre bevidst, at hvis vi ved dette, kan vi behandle ham/hende derefter, således at vedkommende vil ændre sig og blive i stand til at opfylde vores behov. Ofte handler disse behov om hjælp, støtte, anerkendelse, respekt, omsorg, nærvær, kærlighed. 
Det er imidlertid ikke i din bror, svarene findes. Det er i dig.
Af og til bliver nogle dybereliggende følelser i os berørt af et andet menneske. Det kan være helt vidunderligt, og det kan, som du beskriver, også være meget smertefuldt, alt afhængigt af hvilke følelser, der er i spil.
Det er ikke muligt at ændre din bror, men det er muligt at skabe forandring i jeres forhold, ved at tage hånd om de temaer han aktiverer i dig.
Hvordan ville det mon være for dig, Hvis andre tog læsset?
Hvis du havde en at dele dine byrder med?
Hvis du havde lov at trække dig?
Hvis du havde lov at holde fri?
Det lyder som om, det at løfte store opgaver samt det at være alene kunne være sådanne temaer i dit liv. Hvis det er tilfældet så prøv at undersøge hvornår og hvordan du begyndte at stå alene med alt for store opgaver, alt for meget ansvar og formodentlig også opgaver, der slet ikke var dine.
En af årsagerne til at du stadig påtager dig store og tunge byrder, kan være et forsøg på at holde følelsen af frygt, smerte og afmagt på afstand. At klare store opgaver giver en følelse af kompetence og styrke. Det giver en følelse af at kunne beherske det der engang var så skræmmende og overvældende.
Det er ikke muligt at fjerne smerten. Den er en del af livet, men ved at give den plads og opmærksomhed, omsorg og accept, i stedet for at prøve at få bugt med den, kan du ophæve lidelsen.
Jeg ønsker dig alt det bedste.
Kærlige hilsner
Vibe
Mail dit spørgsmål til. redaktion@kmc-as.dk.
Eller send det til: Lørdagsavisen.dk Galoche Allé 16, 4600 Køge.
Mærket: ”Brevkassen”

Publiceret 20 May 2011 10:00