Rasmus Fladberg er en del af af førsteholdet og han har været med i elitesatsningen fra han var helt ung. (Arkivfoto: JCJ).

Rasmus Fladberg er en del af af førsteholdet og han har været med i elitesatsningen fra han var helt ung. (Arkivfoto: JCJ).

Succesfuld elitesatsning i Solrød Strand BK

Solrød Strand Badmintonklub rykkede i denne sæson op i Badmintonligaen med et hold, som stort set kun bestod af egne unge talenter. Det var kulminationen på en målrettet elitesatsning, der har stået på i mere end 10 år

Af
Martin van Dijk

For 16 år siden begyndte Preben Nørgaard som træner i Solrød Strand badmintonklub, og det skulle vise sig at blive starten til et yderst succesfuldt samarbejde. For efter fem sæsoner som ungdomstræner, fik Preben Nørgaard den ide, at træningen skulle gøres mere seriøs.
- Vi begyndte med at få ansat de bedste trænere, og i den forbindelse ansatte vi blandt andet Kim Nielsen, som kom i 2002. Der ud over skulle de bedste ungdomsspillere indgå i en elitesatsning, hvor vi skruede op for træningsmængden og kvaliteten. Det betød så samtidige, at det gik ud over mulighederne for bredde spillerne og motionisterne, men det var et valg klubben tog, at det skulle være en eliteklub, og det viste sig da også hurtigt at give resultater, siger Preben Nørgaard.

Suveræn Ungdomsklub

For blot året efter at elitesatsningen i Solrød Strand Badmintonklub var sat i værk, var klubben den klart mest vindende klub, hvilket blandt andet viste sig ved Sjællandsmesterskaberne et år, hvor klubbens spillere hentede flere medaljer til klubben, end spillerne fra den anden, tredje, fjerde, femte og sjette mest vindende klub gjorde tilsammen. Det var dog ikke kun resultaterne, som var i fokus, da elitesatsningen blev sat i værk.
- Resultaterne var selvfølgelig vigtige, men det var lige så vigtigt at få udviklet hele systemet i klubben, så spillerne fik de bedste forhold at udvikle sig under. Det indebar, som jeg nævnte tidligere, blandt andet mere træning og kvalitet, og som en del af kvaliteten, så trænes der individuelt med hver enkelt spiller. Det kræver også en stab af dygtige trænere, så derfor valgte vi at bruge budgettet på at hente de dygtigste trænere, fremfor at hente ældre spillere, som kunne spille os op i ligaen, siger Preben Nørgaard.

Solrød Strands hold linet op inden hjemmekampen mod Ikast gik i gang. (Foto. JCJ).

Solrød Strands hold linet op inden hjemmekampen mod Ikast gik i gang. (Foto. JCJ).

Stor succes

Initiativet med at satse på egen unge talenter og udvikle dem fra de er helt unge, har nu vist sig at bære frugt. For i næste sæson er Solrød Strand Badmintonklub at finde i Badmintonligaen, og holdet består på nær en enkelt spiller udelukkende af klubbens egne unge talenter.
- Gennemsnitsalderen på førsteholdet er 21 år, og der er kun en enkelt spiller, nemlig Anne Marie Pedersen, som ikke har været igennem vores system. Desuden består andenholdet, der er rykket op i 1. Division, også af mange unge talenter, og gennemsnitsalderen er 19 år. Så der er ingen tvivl om, at vores satsning har båret frugt, og selvom folk er kritiske i forhold til, hvorvidt, vi kan klare os ligaen, så er vi selv meget positive. For vores spillere er unge og på vej frem, mens mange af de andre hold har en del ældre spillere, som måske har toppet. Så målsætningen er helt klart, at vi skal forblive i ligaen og 1.division, og selvom mange af vores spillere har fået andre tilbud, så har vi formået at holde på dem, så vi har truppen klar til næste sæson, siger Preben Nørgaard, der allerede er i gang med at skabe de fremtidige talenter i Solrød Strand Badminton Klub.
- Der er selvfølgelig nogle huller i årgangene efter dem, som udgør vores første og andet hold nu. Det betyder dog ikke, at der ikke er masser af talent, og vi har blandt andet mere end 90 spillere under ni år, hvor vi med tiden skal have plukket de bedste ud og gøre dem til en del af vores elitetræning, siger han.

Publiceret 20 May 2011 12:00