- Ville det ikke være dejligt, hvis kokke i hele verden begyndte at servere

- Ville det ikke være dejligt, hvis kokke i hele verden begyndte at servere "dansk sovs", spørger sovseformand Uffe Steiner Jensen retorisk, mens han øser den tykke, drypfri, heldækkende, brune sovs op.

2011 er et godt sovseår

Landsforeningen fortsætter sit umættelige og utrættelige arbejde for den brune sovs' bevarelse.

Af
Peter Friis Autzen

De, der tror at sovs bare er sovs, tager fejl. Og det er ikke nogen lille fejl.
Den Fredericia-baserede Landsforeningen til den brune sovs' bevarelse arbejder for at udbrede kendskabet til den brune sovs og dens lyksaligheder.
- Det er jo ikke sådan, at vi ikke kan acceptere andre sovse. For eksempel har vi ikke noget imod, at der serveres persillesovs til stegt flæsk. Såfremt altså, at der også er en sovseskål med brun sovs på bordet! Det er klart, siger sovseformand Uffe Steiner Jensen.
I sidste uge holdt landsforeningen generalforsamling på Fuglang Centret i Fredericia. Nogle dage inden mødte en næsten fuldtallig bestyrelse op for at smage på den sovs, køkkenchef Karsten Riberholt havde tænkt sig at servere til generalforsamlingen.
Prøvesmagningen blev arrangeret som pressemøde, men kun byens mest sultne journalist mødte op.
Sovsen og den tilhørende ret af forloren hare og nye kartofler blev godkendt. For at vurdere emnet så fagligt og korrekt som muligt, valgte flere fremmødte at tage en ekstra portion. Udelukkende for faglighedens skyld, naturligvis. Og citronfromage-desserten var slet ikke til diskussion: En supersovs fortjener jo en god epilog. Igen: Udelukkende for faglighedens skyld.
Alt var til UG, og kun modstræbende blev (presse-)mødet hævet.

Brun sky

Smagen af en god sovs sender flokken op på en lyserød sky. Eller en brun sky.
- Vi skyr ikke sky, siger sovseredaktør Jørgen Jeppesen, da gruppen spørges ud om deres forhold til sky og opbagt sovs.
- Vi har et medlem, der gemmer tiloversbleven brun sovs og kommer den i køleskabet. Dagen efter skærer han en skive af og bruger den på en mad. Og dét er dog bedre end sky. Men sky er ok, siger Jørgen Jeppesen.
Til gengæld bliver der sigende stille omkring bordet, når snakken falder på opbagt, hvid sovs. Der er åbenbart grænser.

- Når sovsen er god, skriver den 111, siger køkkenchef Karsten Riberholt. Her kommer sovsen dog helt op på 11.111, hvilket næsten overkvalificerer den.

- Når sovsen er god, skriver den 111, siger køkkenchef Karsten Riberholt. Her kommer sovsen dog helt op på 11.111, hvilket næsten overkvalificerer den.

Kan ikke selv

Ikke alle omkring bordet hævder at kunne fremstille en god, brun sovs.
- Jeg kan, siger Bodil Johansen, der er sovsesekretær. Og giver andre mulighed for at byde ind med deres køkken-evner.
- Ja, jeg kan altså ikke, Det ville faktisk være direkte farligt at overlade den slags til mig, siger sovseformand Uffe Steiner Jensen og tørrer overskægget.
Uden at nogen opdager det, er døren ud til køkkenet gået op. Køkkenchef Karsten Riberholt kigger diskret ud, ligesom en skuespiller kan snydekigge ud gennem fortæppet i en teatersal for at lure på publikums reaktion i pausen. Han kan med sindsro lade døren glide i igen og give tegn til de andre i køkkenet: Generalprøven gik godt.


@Citat tekst:- Vi er oppe over 700 medlemmer nu. I hele landet, samt en del i udlandet.
@Citat person:Hans Egon Jensen
Sovsekassemester

Publiceret 04 October 2011 08:00