Nils Erik Gjerdevik deltager i finalen med et kunstværk, der består af malede højspændingsmaster.
Foto: Jonas Fotografi

Nils Erik Gjerdevik deltager i finalen med et kunstværk, der består af malede højspændingsmaster. Foto: Jonas Fotografi

Gjerdevik vs. Roepstorff i Vores Kunst

To markante kunstværker skal dyste om trekanitternes gunst ved stor folkefest 27. oktober.

En 10 meter høj skulptur af sten, en skulpturel formation af tre malede højspændingsmaster og en have med et bakkelandskab. Det var de tre vidt forskellige og på hver sin måde fascinerende kunstværker, der for kort tid siden blev præsenteret på Kulturøen i Middelfart. Kunstnerne Erik Heide, Nils Erik Gjerdevik og Kirstine Roepstorff havde således taget udfordringen op og udtænkt kunstværker, der skal stå på en mark ved motorvej E20 i centrum af Trekantområdet, hvor 60.000 bilister dagligt suser forbi med 110 kmt. Det endelige kunstværk skal signalere Trekantområdets sammenhængskraft og er et resultat af, at en flok ildsjæle fra området har vundet DRs konkurrence "Vores Kunst", hvor hovedpræmien er et kunstværk til 1,6 millioner kroner. På Kulturøen blev ildsjælene imidlertid selv udfordret, da de skulle udvælge to af de tre kunstværker, der går videre til finalen. Finalen afvikles ved en stor folkefest torsdag 27. oktober i Messe C i Fredericia - det tidligere Fredericia Messecenter. Valget faldt på Nils Erik Gjerdeviks skulpturformation af højspændingsmaster malet med fluorescerende maling i grøn, orange og lilla og på Kirstine Roepstorffs have og bakkelandskab. - Vi har valgt Kirstine Roepstorffs værk, fordi vi er meget betagede af bearbejdelsen af landskabet. Vi kan se mange muligheder i den. For eksempel kan lokale kunstnere udstille her. Og så vil vi gerne udfordre Trekantområdet og se, om folk vil være med til at løfte opgaven fremover, siger en af de otte ildsjæle Merete Due Paarup og fortsætter: - Så stod valget mellem Erik Heides klassiske værk i naturmaterialer og Nils Erik Gjerdeviks moderne værk i vilde farver. Flertallet har valgt, at Nils Erik Gjerdeviks højspændingsmaster går videre.

Noget nær umulig

Kunstnerne har arbejdet ud fra kodeord, som ildsjælene har givet dem. Kodeord som fællesskab, innovation, samarbejde, bestandig og foranderlig. Kunstværket skal kunne ses flygtigt fra motorvejen men rumme fordybelse for de, der kommer tæt på. De kriterier synes flertallet af ildsjælene, at Roepstorffs og Gjerdeviks kunstværker opfyldte bedst. De tre kunstnere gav ildsjælene og de omkring 190 fremmødte trekanitter et indblik i tankerne bag deres kunstværker, da de først på eftermiddagen løftede klædet for deres værker. Fælles for de tre kunstnere var, at de syntes, opgaven havde været noget nær umulig og derfor også en spændende udfordring. Kirstine Roepstorff har især lagt vægt på samarbejde, fællesskab og innovation samt foranderlighed. - Jeg kalder det "have og bakker", og min grundlæggende tanke bag værket er, at det skal være et naturmuseum for uendeligt mange muligheder. Man kan inkorporere skulpturer i bakkerne, og man kan have events mellem bakkerne. En have er for mig en forståelse og accept af rytme og tid. Men projektet kræver i høj grad fællesskab og samarbejde, siger Kirstine Roepstorff, der bor i Berlin men er opvokset i Trekantområdet.

En af finalisterne, Kirstine Roepstorff, bor i Berlin men er opvokset i Trekantområdet.
Foto: Jonas Fotografi

En af finalisterne, Kirstine Roepstorff, bor i Berlin men er opvokset i Trekantområdet. Foto: Jonas Fotografi

Nutid og fremtid

Nils Erik Gjerdevik har lagt vægt på nutid og fremtid ved at skildre strømmens bevægelighed, som han samtidig ser som symbol for Trekantområdet. - Værket kommunikerer nutid og det, der sker i fremtiden, hvor højspændingsmasterne forsvinder. Det at skildre strømmens bevægelighed er et symbol på den dynamik, der kendetegner Trekantområdet, siger Nils Erik Gjerdevik. Hvilket værk, der bliver realiseret, afgøres ved den store folkefest i Messe C i Fredericia, hvor alle festdeltagere stemmer om, hvem der skal vinde. Konkurrencen ”Vores Kunst” er skabt i samarbejde mellem Statens Kunstråd, Statens Kunstfond og DR. Målet er at inspirere og engagere danskerne i den kunst, der omgiver dem. Der er tre vindere af konkurrencen: Trekantområdet, Hjallerup og Ærøfærgen.

190 lokale var mødt op til præsentationen af de tre kunstværker.
Foto: Jonas Fotografi

190 lokale var mødt op til præsentationen af de tre kunstværker. Foto: Jonas Fotografi

Publiceret 04 October 2011 11:00