Arkivfoto

Arkivfoto

Kartoffelferie på Grevegård

Oplev museet i efterårsferien

På Greve Museum står fire dage i efterårsferien i kartoflens tegn ligesom i gamle dage. Søndag d. 16., tirsdag d. 18., onsdag d. 19. samt torsdag d. 20. oktober kan man nemlig høre om, hvordan det var at være barn for 100 år siden, da efterårsferien blev kaldt for kartoffelferien.

I dag er efterårsferien et pusterum for alle skolebørn, men i gamle dage blev denne ferie hverken brugt på afslapning eller rejser til andre lande. I gamle dage var børn en del af arbejdsstyrken, og de skulle hjælpe til i travle perioder på gårdene.

Kartoffelferie for 100 år siden
I 1814 blev der lavet en lov om, at alle børn fra 7 til 14 år skulle gå i skole. På landet gik mange børn kun i skole hver anden dag, for at der var tid til at hjælpe til på gården på de skolefri dage. Når kartoflerne skulle tages op i oktober, blev børnene helt hjemme fra skolen for at hjælpe til i den travle tid. Derfor blev kartoffelferien indført i 1899, så børnene kunne få en uge til at hjælpe med kartoffelhøsten. I dag har de færreste børn travlt med at høste kartofler i kartoffelferien, men man holder stadig ferie. Nu kaldes kartoffelferien bare for efterårsferie.

Aktiviteter med kartofler
Greve Museum inviterer børn og voksne med på en omvisning i børnehøjde i Grevegårds stuehus, hvor man kan høre om børns hverdag før i tiden. Efter omvisningen åbner værkstedet med sjove aktiviteter med kartofler. Man kan lave en flot pose med kartoffeltryk, eller man kan prøve at lave kartoffelmel på den gammeldags måde. Kartoffelmel brugte man blandt andet til at stive tøj med og putte i rødgrød. I museets lille skov bliver der tændt bål, hvor man kan bage kartofler samt lave kartoffelpandekager.


Program i efterårsferien

Kl. 11-11.45: Omvisning i Grevegårds stuehus.
Kl. 12-14.30: Forskellige kartoffelaktiviteter. En del af aktiviteterne foregår udenfor, så husk at tage fornuftigt tøj på. Der er materialepris på aktiviteterne.

Der er fri entré til museet, som har åbent tirsdag til fredag kl. 11-15, søndag kl. 11-17, mandag og lørdag er der lukket. Den 2. onsdag i hver måned er der åbent fra kl. 13.30 til kl. 21.

Publiceret 13 October 2011 09:47