Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

Kiloene rasler af

Tip Tab Tynde fylder 10 år

Det startede som et projekt i Ishøj Kommune, men blev hurtigt et fast tilbud. Et tilbud som skal hjælpe overvægtige børn med at tabe sig. 253 børn og deres familier har gennem årene deltaget i Tip Tab Tynde. Heraf har 124 børn mindsket deres overvægt

I den forbindelse fortæller Gülsan, der er mor til Ahmed på 10 år, om deres oplevelser med projektet.
Gülsan og Ahmed har været med i to år. Gülsan fortæller, at Ahmed i løbet af de to år er gået fra at veje 53 kg til nu at veje 49 kg. Samtidig er han vokset 10 cm. Hun har selv tabt 12 kg i den periode. Gülsan fortæller også, at Ahmed er blevet gladere, han bliver ikke drillet mere og er blevet bedre til fodbold. Selv behøver hun ikke længere at gå på slankekure.

Sådan startede det
Det startede med, at Ahmed i første klasse var til tjek hos sundhedsplejersken. Hun konstaterede,  at Ahmed vejede for meget, og gav ham en pjece med oplysning om Tip Tab Tynde med hjem. Gülsan havde selv bemærket, at Ahmed var ved at blive tyk, men vidste ikke, hvad hun skulle gøre. Hun var også selv overvægtig og havde prøvet flere slankekure, alle sammen uden effekt. Gülsan og Ahmed kom derefter til samtale hos sundhedsplejersken, der fortalte mere om, hvad Tip Tab Tynde indeholder. De besluttede, at de gerne ville være med.

Slut med slik - næsten
Som noget af det første deltog de i et madlavningskursus. Her fik Gülsan en masse ny viden om sund mad og om, hvordan hun kunne lave maden anderledes end hun plejede.  Tidligere havde hun købt de morgenmadsprodukter, børnene gerne ville have, men diætisten fortalte, at der var alt for meget sukker i de ting, hun gav sine børn. Hun lærte om nøglehullet og fuldkornsmærket og begyndte at kigge efter det, når hun købte ind, så Ahmed og hans søskende kunne få sund morgenmad. Gülsan er sikker på at det har været en stor del af årsagen til Ahmeds vægttab.
På madlavningskurset viste diætisten også, hvor meget sukker, der er i en pose vingummi.
”Det var næsten en hel pose sukker. Det fik Ahmed til at sige, at han aldrig ville spise vingummi mere, og det holder han fast i. Nu har vi en fast ugentlig slikdag, og taler ikke om slik de andre dage”, fortæller Gülsan.
Desuden fik de at vide, at Ahmed spiste for meget aftensmad. Før i tiden var Ahmed ikke så glad for grøntsager og ville ikke smage nye ting, men det lærte han på madlavningskurset, fordi nogle af de andre børn gjorde det. Han kunne også godt lide at snakke med de andre børn på kurset og sagde til sin mor, at hun skulle huske at sige nej til at få besøg den dag, de skulle på kursus, så de kunne. Selv fik Gülsan også meget ud af samværet med de andre familier. Hun syntes det var rart at kunne dele sine problemer med dem.

Små skridt - store resultater
Ahmed har gerne villet med til samtalerne hos sundhedsplejersken. Her blev han målt og vejet og blev rigtig glad, når han havde tabt sig. Hver gang aftalte de en eller to små ting, Ahmed og hans mor kunne ændre, og hvordan de kunne holde fast i det.
For eksempel fortæller Gülsan,
”Før købte vi bare cola, så der stod flere kasser i haven. Børnene tog dem bare, når de gik ud og ind. Når vi havde købt dem, så skulle de jo drikkes på et eller andet tidspunkt.”
Sundhedsplejersken rådede dem til ikke at have cola derhjemme til daglig, og nu køber de kun sjældent cola.

I starten kom de hver anden måned, derefter hver 3. Gülsan syntes, det har været en stor hjælp at tale med sundhedsplejersken, både for at få vejledning, men også fordi det hjælper til at fastholde de gode vaner. Hun ville gerne fortsætte længe endnu, men ved godt, at der er andre, der har mere brug for pladsen.

Mad og motion går hånd i hånd
Sædvanligvis går børnene i Tip Tab Tynde også til svømning to gange om ugen, men Ahmed gik til fodbold, og det er han blevet ved med. Før Tip Tab Tynde blev han meget forpustet, når han løb. Det gør han ikke mere, og han kan løbe meget længere nu.
Gülsan siger, at i løbet af de 2 år er der sket store forandringer med hele familien.
”I starten var det svært at lave ændringer. Ahmed græd, fordi han var sulten og ikke måtte få så meget mad. Nogen gange spiste han bag min ryg. Ahmeds far var tilbøjelig til at give efter, og syntes, det var synd for Ahmed, men jeg holdt fast”, fortæller Gülsan.
Nu respekterer hele familien Gülsan, når hun siger nej til Ahmed. Det gør hun heldigvis ikke ret tit, for han har vænnet sig til at spise mindre, og jævnligt spiser han ikke en gang den portion op, som hun har givet ham. Han kan stadig blive sur og spørge, hvorfor han ikke må få det eller det, når de andre må. Så siger hans mor at han skal blive en sund og stærk og smuk dreng – og det bliver han ikke, hvis han spiser for meget. Så smiler Ahmed igen.

Navnene er ændret af hensyn til familien.

Tip Tab Tynde

Tip Tab Tynde er Ishøj Kommunes tilbud til overvægtige børn, fra børnehaveklasse til og med 6. klasse og deres familier. Tilbuddet består af tre dele:
1. Vejledende samtaler med barnet og dets familie
2. Madlavningskursus for hele familien
3. Gratis svømning for barnet.

Publiceret 13 October 2011 10:16