Demonstranter var mødt op, da byrådet onsdag aften diskuterede skolelukninger.

Demonstranter var mødt op, da byrådet onsdag aften diskuterede skolelukninger.

Strid om skolelukninger

Splittet byråd sender Fremtidens Skole i høring, mens skuffede demonstranter blev sendt hjem.

Af
Mikkel Hansen

Demonstranterne var for længst gået hjem, da byrådet på et maratonmøde i sidste uge sendte forslaget om Fremtidens Skole til høring.
Byrådsmødet begyndte kl. 17.00, og første kl. 20.20 tog politikerne hul på punktet om Fremtidens Skole. På det tidspunkt havde stort set alle demonstranter og tilhører forladt rådhuset. Som vi i sidste uge berettede på Lokalavisen.dk, blev størstedelen af demonstranterne smidt ud, da de med sang og råb overdøvede politikerne.
Der var kun plads til få tilhørere i den gamle byrådssal.
- Det er skuffende, at borgmesteren ikke ville være med til at flytte byrådsmødet til et større lokale, når vi på forhånd vidste, at der vil komme flere end der er plads til, sagde Jan Prokopek Jensen.
Borgmester Aase Nyegaard henviste til et borgermøde den 1, november og understregede, at intet blev endeligt besluttet, men at byrådet blot sender forslaget i høring.
Den købte Socialdemokraterne dog ikke:
- Når et forslag sendes i høring, har politikerne allerede peget i en bestemt retning. Der bliver sjældent ændret de store ting, sagde Erik Lauritzen. Socialdemokraterne stemte mod forslaget:
- Det er blevet et spørgsmål om at spare penge i stedet for at løfte kvaliteten. Når vi lukker de små skoler ødelægger vi de små lokalsamfund for at spare otte mio. kroner om året, sagde Erik Lauritzen.
Stephan Kleinschmidt, Slesvigsk Parti, udtrykte også bekymring på vegne af de små samfund.
- Der bør også være plads til de små skoler, og vi skal arbejde for at der er skoletilbud i de små samfund. Jeg er også bekymret over, at man vil fjerne overbygningen på Ahlmann-Skolen. Jeg stemmer ja til at sende forslaget i høring, selvom det strider mod min politiske overbevisning, fordi jeg håber på en konstruktiv høringsfase. Men hvis forslaget kommer uændret tilbage, så tvivler jeg på, at jeg kan stemme ja.
- Det handler selvfølgelig også om økonomi. Men først og fremmest handler det om at tage den demografiske udvikling alvorlig, sagde Fælleslistens Michael Schlüter, der erklærede sig parat til at ændre i Fremtidens Skole, hvis der kom gode høringssvar.
- Alle vil have udvikling, men ingen vil have forandring. Men vi er nød til at skabe udvikling på skoleområdet. I Kværs bakker mange af de lokale ikke op om skolen, men sender i stedet deres børn på friskole i Søgård, sagde Venstres Peter Hansen, der ikke var nervøs for at nogle af de lukningstruede skoler afløses af friskoler:
- Jeg har det fint med at folk starter friskoler, og det er stadig billigere for kommunen.
Forsalget om Fremtidens Skole bliver nu sendt i høring. Den 1. november afholdes der borgermøde om den nye struktur.

Publiceret 13 October 2011 15:00